ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Cukrzyca ciążowa – zalecenia żywieniowe
Cukrzyca ciążowa (GDM, ang. gestational diabetes mellitus) to zaburzenie tolerancji węglowodanów, które po raz pierwszy pojawia się w ciąży lub…

Insulinooporność – zalecenia i jadłospis
Insulinooporność to stan zwiększonej oporności tkanek, a szczególnie wątroby, mięśni i tkanki tłuszczowej, na działanie insuliny, co prowadzi do podwyższonego…
Wszystkie artykuły
Cukrzyca i insulinooporność

Aktywność fizyczna w insulinooporności
Insulinooporność to stan organizmu, w którym dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek docelowych na insulinę, pomimo jej prawidłowego, a nawet podwyższonego stężenia we krwi. Nieprawidłowa…

Cukrzyca – w liczbach. Czy powinniśmy się bać?
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych, stanowi ogromny problem zdrowotny i ekonomiczny wielu krajów. Nazywana jest pierwszą niezakaźną epidemią na świecie.…

Światowy Dzień Cukrzycy – krótka historia choroby
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. To rocznica urodzin Fredericka Bantinga, odkrywcy insuliny. Jego odkrycie sprawiło, że cukrzyca, opisywana już…

Ile węglowodanów w diecie osób z cukrzycą typu 2?
Jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych Polaków są zaburzenia gospodarki węglowodanowej, co wynika w głównej mierze z ciągle postępującej epidemii nadwagi i otyłości. Składnikiem…

Dieta w przebiegu insulinooporności i zespołu metabolicznego
Insulinooporność wraz z otyłością (zwłaszcza brzuszną) oraz nasilonym ogólnoustrojowym stanem zapalnym odgrywa kluczową rolę w rozwoju tzw. zespołu metabolicznego (ZM). Celem leczenia…

Insulinooporność a zespół metaboliczny – charakterystyka i diagnostyka
Insulinę można nazwać hormonem życia, jest bowiem niezbędna do wielu czynności życiowych naszego organizmu. Skoro jest nam tak bardzo potrzebna, dlaczego…