Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy
Wyszukiwarka

Artykuły

Niedoczynność tarczycy – zalecenia i jadłospis

Niedoczynność tarczycy – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 7.12.2023 r.



Niedoczynność tarczycy to zaburzenie funkcji tarczycy z utrzymującym się niedoborem hormonów gruczołu tarczowego (trijodotyroniny – T3 oraz tyroksyny – T4), co powoduje spowolnienie procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Niedoczynność może rozwijać się na skutek niedoboru lub nadmiaru jodu, infekcji wirusowej, przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, leczenia nadczynności tarczycy, nowotworu tarczycy lub farmakoterapii stosowanej w leczeniu innych chorób.

W jaki sposób żywienie dzieci wpływa na ich rozwój poznawczy i wyniki w nauce?

W jaki sposób żywienie dzieci wpływa na ich rozwój poznawczy i wyniki w nauce?

Sposób żywienia dziecka ma wpływ na jego rozwój poznawczy oraz wyniki w nauce, co ponad wszelką wątpliwość pokazują doniesienia naukowe ostatnich lat. Dzieje się tak, ponieważ procesy nauki są nierozerwalnie związane z rozwojem anatomicznym mózgu, na który wpływ mają m.in. składniki pokarmowe diety.

Jak jeść zdrowo i dbać o planetę. Dieta planetarna w praktyce.

Jak jeść zdrowo i dbać o planetę. Dieta planetarna w praktyce.

Nasze codzienne wybory żywieniowe są kluczowe dla zachowania zdrowia jak i dla środowiska. Eksperci raportu EAT Lancet podkreślają, że w skali globalnej powinniśmy podwoić spożycie warzyw, owoców i nasion roślin strączkowych, a jednocześnie zmniejszyć konsumpcję mięsa, jego przetworów i cukru o ponad połowę. Aby poprawić nasze zdrowie i kondycję planety, należy podjąć działania obejmujące promowanie zdrowszych nawyków żywieniowych opartych na produktach pochodzenia roślinnego, przesunięcie globalnej produkcji w kierunku zróżnicowanych upraw, zrównoważone intensyfikowanie rolnictwa oraz ograniczenie marnotrawstwa żywności.

Zaparcia – zalecenia i jadłospis

Zaparcia – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 5.12.2023 r.


Zaparcia to stan, w którym zwykle zmniejszona jest częstość wypróżnień (mniej niż 3 razy w tygodniu) i pojawia się dyskomfort towarzyszący wypróżnianiu. Zaparcia mogą być zdiagnozowane również w sytuacji, gdy stolce są twarde i wypróżnianie sprawia trudność, czemu towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia.

Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis

Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 3.12.2023 r.



Zaburzenia lipidowe (dyslipidemie) określa się jako stan, w którym stężenie lipidów i lipoprotein w osoczu nie odpowiada wartościom uznanym za prawidłowe. W celu rozpoznania oraz monitorowania leczenia dyslipidemii określa się profil lipidowy, czyli zestaw badań wykonywanych w osoczu/surowicy krwi. Profil lipidowy stanowi również ogólny obraz ryzyka sercowo-naczyniowego.

Hiperurykemia i dna moczanowa – zalecenia i jadłospis

Hiperurykemia i dna moczanowa – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 3.12.2023 r.



Dna moczanowa jest inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem. Cechą charakterystyczną tej choroby jest występowanie nawracających stanów zapalnych stawów, którym towarzyszy ból, zaczerwienienie, tkliwość, wzrost temperatury i obrzęk. Przyczyną dny moczanowej jest zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, czyli hiperurykemia. Stężenie kwasu moczowego we krwi zależy od jego produkcji w organizmie (m.in. w wyniku metabolizowania puryn dostarczanych wraz z dietą) oraz wydalania przez nerki.

Choroba refluksowa przełyku – zalecenia i jadłospis

Choroba refluksowa przełyku – zalecenia i jadłospis

Choroba refluksowa przełyku, nazywana również refluksem żołądkowo-przełykowym, to cofanie się treści żołądkowej do przełyku spowodowane najczęściej nieprawidłowym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Występowanie refluksu może być związane także m.in. z zaburzeniami opróżniania żołądka czy ciążą. Wystąpieniu choroby sprzyjają czynniki środowiskowe takie jak nieprawidłowy sposób odżywiania, nadmierna masa ciała, mała aktywność fizyczna, stres, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Do charakterystycznych objawów oprócz cofania się treści żołądkowej należą: puste odbijanie, zgaga oraz nudności.

Cukrzyca typu 2 – zalecenia i jadłospis

Cukrzyca typu 2 – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 1.12.2023 r.



Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek zaburzonej wrażliwości komórek na działanie insuliny, co prowadzi do upośledzonego wydzielania insuliny. Nieleczona choroba prowadzi do nieprawidłowej czynności wielu narządów i układów np. oczu, serca, nerek. Istotnym czynnikiem rozwoju cukrzycy typu 2 są nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz niska aktywność fizyczna.

Wsparcie żywieniowe w łuszczycy

Wsparcie żywieniowe w łuszczycy

Choć łuszczyca nie jest w pełni poznaną chorobą, aktualny stan wiedzy naukowej wskazuje, że nawyki żywieniowe mogą mieć znaczący wpływ na jej wystąpienie oraz przebieg. Choroba ta ma podłoże zapalne, dlatego prawidłowo zbilansowana dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i inne składniki o działaniu przeciwzapalnym może nie tylko zmniejszyć nasilenie zmian skórnych, ale także poprawić komfort życia osób chorych. Z tego artykułu dowiesz się, na które produkty warto zwrócić uwagę przy komponowaniu codziennego jadłospisu w łuszczycy.

5 najpopularniejszych mitów żywieniowych w cukrzycy typu 2

5 najpopularniejszych mitów żywieniowych w cukrzycy typu 2

Wokół tematu cukrzycy typu 2 wciąż krąży wiele mitów żywieniowych i błędnych przekonań. Porady z Internetu czy grup wsparcia często odbiegają od zaleceń opartych na dowodach naukowych. Poniżej prezentujemy kilka najpopularniejszych pytań dotyczących sposobu żywienia w cukrzycy typu 2 i udzielamy rzetelnych odpowiedzi zgodnych z aktualną wiedzą naukową.

Znakowanie wartością odżywczą z przodu opakowania jako element pomagający w zdrowym i zrównoważonym sposobie odżywiania

Znakowanie wartością odżywczą z przodu opakowania jako element pomagający w zdrowym i zrównoważonym sposobie odżywiania

Na zdrowie człowieka wpływa wiele czynników. Kluczowe jest m.in. zdrowe odżywianie, czyli spożywanie w odpowiedniej ilości żywności korzystnej dla zdrowia człowieka, w tym warzyw i owoców oraz ograniczanie spożycia żywności niezalecanej, np. słodyczy, czy żywności typu fast food. Eksperci ds. żywienia, na podstawie danych naukowych formułują zalecenia prawidłowego żywienia, które mają pomóc konsumentom w komponowaniu zdrowej diety.

Zdrowy dzień przedszkolaka. Jak przedszkolak dba o zdrowie? Materiały edukacyjne dotyczące zdrowego stylu życia dla przedszkoli.

Zdrowy dzień przedszkolaka. Jak przedszkolak dba o zdrowie? Materiały edukacyjne dotyczące zdrowego stylu życia dla przedszkoli.

Edukacja prozdrowotna w przedszkolu stanowi bardzo ważny element kształtowania i utrwalania prawidłowych nawyków zdrowego stylu życia w tym nawyków żywieniowych dzieci. Nawyki prozdrowotne powinny być kształtowane od wczesnego dzieciństwa, także w przedszkolu. Zdrowy styl życia w tym: prawidłowe żywienie, aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, właściwa higiena, odpowiednia długość snu są istotnymi czynnikami prawidłowego rozwoju dziecka, jego zdrowia i samopoczucia.

Zespół policystycznych jajników – rola diety w leczeniu, suplementacja

Zespół policystycznych jajników – rola diety w leczeniu, suplementacja

Zespół policystycznych jajników to najbardziej powszechne zaburzenie endokrynologiczne wśród kobiet. Szacuje się, że PCOS dotyka 8-13% kobiet w wieku reprodukcyjnym. To ważne, aby wsparcie leczenia PCOS obejmowało modyfikację stylu życia, w tym dietoterapię. Z artykułu dowiesz się, jakie są objawy PCOS oraz rekomendacje dotyczące żywienia i suplementacji, które mogą łagodzić objawy choroby.

Babka płesznik – wsparcie w zespole jelita drażliwego

Babka płesznik – wsparcie w zespole jelita drażliwego

Osoby borykające się z chorobami przewodu pokarmowego takimi jak zespół jelita nadwrażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome, IBS) szukają wszelkich sposobów, by choć trochę zmniejszyć towarzyszące im na co dzień dolegliwości. Biegunki, zaparcia czy bóle brzucha mogą skutecznie zaburzać normalne funkcjonowanie i znacząco obniżać komfort życia. Z tego artykułu dowiesz się, czy wprowadzenie do diety nasion babki płesznik może być pomocne i skuteczne w złagodzeniu objawów ze strony przewodu pokarmowego.

Geny a skłonność do chorób dietozależnych

Geny a skłonność do chorób dietozależnych

Choroby dietozależne to choroby przewlekłe, występujące często w krajach rozwiniętych. Do tej grupy chorób zaliczamy otyłość, choroby układu krążenia, cukrzycę, nadciśnienie i niektóre typy nowotworów. Na rozwój chorób przewlekłych mają wpływ czynniki genetyczne i środowiskowe oraz interakcje zachodzące pomiędzy tymi czynnikami.

Izomery trans kwasów tłuszczowych w kaszkach mleczno-zbożowych dla niemowląt  i małych dzieci. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych  w żywności (e-Baza)

Izomery trans kwasów tłuszczowych w kaszkach mleczno-zbożowych dla niemowląt i małych dzieci. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)

Produkty zbożowe, zawierające w swoim składzie m.in. pszenicę, jęczmień, owies, żyto i ryż, są źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin z grupy B a także składników mineralnych takich jak żelazo niehemowe, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor. Wg ekspertów Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (Szajewska H. i wsp., 2021) produkty należące do tej kategorii żywności powinny stanowić istotny składnik stopniowo różnicującej się diety niemowląt starszych i diety małych dzieci (1 – 3 lata).

Warsztaty kulinarne pt. Lekcja zdrowia

Warsztaty kulinarne pt. Lekcja zdrowia

Rusza kolejna edycja warsztatów kulinarno-edukacyjnych pn. Lekcja zdrowia. Zapraszamy uczniów szkół podstawowych oraz realizatorów żywienia zbiorowego w przedszkolach do udziału w wyjątkowych zajęciach łączących teorię z praktyką.

Centrum Dietetyczne Online

Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.

Przejdź na stronę CDO
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy