ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Cz.2 – Węglowodany. Dlaczego możesz jeść słodkości w czasie zmiany nawyków żywieniowych?
W dobie utrzymujących się mitów żywieniowych wciąż panuje przekonanie, że silne restrykcje „na talerzu”, w tym eliminacja smaku słodkiego, ma…

Wartość energetyczna i zawartość wybranych składników odżywczych w słodyczach bez i z dodatkiem cukrów.
Słodycze są grupą żywności, której spożycie, z punktu widzenia żywieniowego, należy ograniczać. Produkty te charakteryzują się wysoką wartością energetyczną, wysoką…

Jak wybierać gotowe roślinne zamienniki mięsa w sklepie?
Wraz ze zwiększającą się popularnością diet wegetariańskich, a tym samym rosnącym tempem życia, w sklepach dostępnych jest coraz więcej produktów…

Choroba refluksowa przełyku a palenie tytoniu.
Chyba każdy z nas choć raz w życiu doświadczył zgagi – uczucia nieprzyjemnego pieczenia za mostkiem. Kiedy zgaga dokucza przynajmniej…

Żywienie w przedszkolu – najczęstsze błędy
Planowanie żywienia zbiorowego w przedszkolu powinno opierać się na aktualnych rekomendacjach, normach żywienia oraz przepisach prawnych z zakresu żywienia dzieci.…

Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością
NIZP PZH – Państwowy Instytut Badawczy w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia zakończył drugi etap pięcioletniego projektu "Szkolenia w zakresie…