ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Ruch a nadciśnienie
Maratony? Codziennie basen? Aerobik? Siłownia? Jeśli ktoś już ma kłopoty z układem krążenia, np. nadciśnienie tętnicze, lepiej skonsultować się z lekarzem i określić,…

Jajka na Wielkanoc i na co dzień
W naukowym czasopiśmie „Canadian Journal of Diabetes” ukazał sie interesujący artykuł, z którego wynika, że jaja, nawet spożywane w dość dużych ilościach,…

Żywienie w kontroli zaburzeń lipidowych
Istnieją silne dowody na to, że żywienie wpływa na rozwój miażdżycy poprzez oddziaływanie bezpośrednie oraz na czynniki ryzyka tej choroby, m.in. nieprawidłowe stężenia…

Olej kokosowy – szkodzi czy pomaga?
Oleje tropikalne, czyli olej palmowy i kokosowy mają konsystencję stałą i są dość tanie, dlatego chętnie są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Czy…

Napoje w diecie młodzieży – co warto o nich wiedzieć?
Słodkie napoje, obok słonych przekąsek, są powszechnie obecne w diecie młodzieży. Ważne jest, aby produkty te nie były podstawą żywienia. Jeśli…

Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 4
Produkty zbożowe przetworzone i żywność dla dzieci.