ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Potas – znaczenie, źródła, przykłady realizacji zapotrzebowania z diety
Potas jest elektrolitem uczestniczącym w regulacji gospodarki wodnej w organizmie człowieka. Mimo tak kluczowej roli dla zachowania równowagi w funkcjonowaniu…

Jak jeść zdrowo i dbać o planetę. Dieta planetarna w praktyce.
Nasze codzienne wybory żywieniowe są kluczowe dla zachowania zdrowia jak i dla środowiska. Eksperci raportu EAT Lancet podkreślają, że w…

Zaparcia – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 5.12.2023 r. Zaparcia to stan, w którym zwykle zmniejszona jest częstość wypróżnień (mniej niż 3 razy w tygodniu)…

„Płynne kalorie” – czy mogą zaburzać bilans energetyczny organizmu?
W ramach dbania o prawidłowe odżywianie i odpowiednią masę ciała warto zwrócić szczególną uwagę na ilość i jakość wypijanych płynów.…

Zaburzenia lipidowe – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 3.12.2023 r. Zaburzenia lipidowe (dyslipidemie) określa się jako stan, w którym stężenie lipidów i lipoprotein w osoczu nie…

Hiperurykemia i dna moczanowa – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 3.12.2023 r. Dna moczanowa jest inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem. Cechą charakterystyczną tej choroby jest występowanie nawracających stanów…