ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Aktywność fizyczna a dobrostan psychiczny osób starszych
W obliczu starzejącej się populacji naszego globu związki między aktywnością fizyczną a kondycją psychofizyczną i jakością życia dojrzalszej części populacji okazują się…

Dlaczego osoby starsze powinny spożywać mleko i fermentowane napoje mleczne?
Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia osobom starszym rekomendujemy zwiększenie spożycia mleka do co najmniej trzech dużych szklanek codziennie. Można też zastąpić je…
Wszystkie artykuły
Wybierz kategorie

Zasady żywienia Seniorów
Prawidłowe żywienie i regularna aktywność fizyczna są podstawą dobrego zdrowia i samopoczucia Seniorów. Z uwagi na możliwość wystąpienia chorób współistniejących,…

Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona…

Białko w diecie seniorów – jak zwiększyć jego ilość w codziennym jadłospisie
Zapotrzebowanie na białko u osób starszych jest nieco wyższe od zapotrzebowania osób dorosłych. Niedobór białka jest rosnącym problemem seniorów. Bez odpowiedniej ilości białka…

Czynniki ryzyka odwodnienia
Istnieje kilka czynników, które szczególnie mogą zwiększyć ryzyko odwodnienia u osób starszych. Ich identyfikacja pomoże zmniejszyć to zagrożenie nie tylko seniorom,…

Podejście do życia na „Złote Lata”
Zmiany związane z procesem starzenia się to nie tylko problemy z poruszaniem się, z wejściem po schodach czy trudności z codzienną higieną. Nasze samopoczucie,…

Błonnik pokarmowy – niedoceniane lekarstwo w procesie starzenia się
Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) jest bardzo ważnym składnikiem, który powinien stać się nieodzownym elementem w codziennym jadłospisie osób starszych.