-
Celiakia
Celiakia, zwana także chorobą trzewną, to trwała nietolerancja glutenu. Czynnikiem etiologicznym tej choroby jest gliadyna, czyli rozpuszczalna w alkoholu frakcja glutenu.… -
Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku
Pamiętaj! Reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Produkty „niewskazane” powinny być ograniczane co nie oznacza, że w ogóle nie można… -
Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby
Tabela produktów zalecanych i niewskazanych w chorobie stłuszczeniowej wątroby. -
Reumatoidalne zapalenie stawów – w czym problem?
Naukowcy udowodnili, że dobór odpowiedniej diety ma wpływ na przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Jedzenie zaś to ten element, który w całości… -
Zalecenia żywieniowe w walce z próchnicą
Staraj się nie dopuścić do rozwoju bądź nawrotu próchnicy. Pomoże ci w tym właściwa dieta, wspomagana przez staranną higienę jamy ustnej. -
Jak chronić oczy przed zaćmą?
Produkty bogate w antyoksydanty i flawonoidy to przede wszystkim warzywa i owoce, a także tłuszcze roślinne i z ryb zalecane są osobom zagrożonym zaćmą lub…