Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zasady zdrowego zywienia

Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety

Normy żywienia człowieka – podstawą zaleceń zdrowej diety

Najważniejszym celem stosowania norm żywienia jest optymalizacja wartości odżywczej diety u każdego człowieka. Optymalna wartość odżywcza oznacza, że żywimy się bezpiecznie dla zdrowia  zgodnie z  wiekiem, stanem fizjologicznym, poziomem aktywności fizycznej, płcią, masą ciała i stanem zdrowia. Dobrze zbilansowana dieta, zgodna z normami zapewnia że występuje  małe ryzyko niedostatecznej lub za dużej zawartości poszczególnych składników odżywczych, w stosunku do potrzeb organizmu. Skąd przeciętny konsument ma czerpać informacje  o tym jak optymalizować własną dietę dla zachowania dobrego stanu zdrowia?

czytaj dalej
Czy stosowanie diety wegetariańskiej grozi niedoborem żelaza?

Czy stosowanie diety wegetariańskiej grozi niedoborem żelaza?

Coraz więcej osób decyduje się na świadome ograniczenie lub całkowitą rezygnację ze spożywania mięsa. Niektórzy ze względu na światopogląd, inni w trosce o środowisko, czy w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe. W zależności od kraju odsetek osób deklarujących się jako wegetarianie lub weganie waha się od kilku do nawet kilkudziesięciu procent (ok. 30-40% w Indiach). Według badania przeprowadzonego w 2017 roku przez firmę Mintel w Polsce odsetek ten wynosi 8%. Diety roślinne są jednak wciąż postrzegane jako trudne do stosowania i niedoborowe pod względem niektórych składników odżywczych, wśród których jednym z najczęściej wymienianych jest żelazo.

czytaj dalej
Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie

Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie

Wzrost zaludnienia na świecie, a co za tym idzie rosnący popyt na żywność spowodował konieczność uprzemysłowienie rolnictwa, zarówno produkcji roślinnej jak i zwierzęcej. Zmieniający się klimat ma wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zmiany temperatury modyfikują zagrożenia związane z jej produkcją, przechowywaniem i dystrybucją. Na producentach żywności spoczywa większa odpowiedzialność za zapewnienie, aby żywność, którą wprowadzają na rynek, była bezpieczna. Jednak nie tylko producenci, my również mamy wpływ na to czy nasza żywność będzie bezpieczna.

czytaj dalej
Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego

Sok a owoc – porównanie na przykładzie soku pomarańczowego

Śledząc medialne doniesienia czy też różnego rodzaju porady dietetyczne często można spotkać się z opinią, że należy spożywać owoce, najlepiej świeże, zaś unikać wytworzonych z nich soków, głównie z uwagi na zawarty w nich cukier. Czy naprawdę soki owocowe różnią się znacząco składem od owocu, z którego zostały wyprodukowane? Odpowiedź na to pytanie przedstawiono poniżej, na przykładzie soku pomarańczowego i owocu pomarańczy.

czytaj dalej