Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Fakty i mity
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Fakty i mity

Dział

Fakty i mity

Na przestrzeni lat powstało wiele mitów dotyczących żywienia oraz zdrowego stylu życia. W tej sekcji rozwiewamy mity i przedstawiamy fakty dotyczące zdrowego stylu życia na podstawie wiarygodnych danych naukowych.

Gorzka czekolada wspomaga serce?

Gorzka czekolada wspomaga serce?

Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych słodyczy w naszym społeczeństwie. Idealna na pocieszenie, nagrodę, zastrzyk energii lub po prostu słodki akcent po posiłku. Jej spożycie w Polsce wykazuje tendencję wzrostową i wynosi około 6,3 kg na osobę w ciągu roku. Wciąż rosnąca popularność wymusza na producentach stałe poszerzanie i uatrakcyjnianie asortymentu czekolad. Nikogo nie dziwi już widok czekolady z dodatkiem soli morskiej, chili, wasabi, popcornu lub ulubionych ciasteczek.

czytaj dalej
Czy słuszny jest niepokój pacjentek, dotyczący picia herbaty zielonej w okresie ciąży?

Czy słuszny jest niepokój pacjentek, dotyczący picia herbaty zielonej w okresie ciąży?

Od kilku lat szeroko propagowane są dietetyczne zalety herbaty zielonej, która jako produkt naturalny dobrze wpisuje się w prozdrowotny model żywienia. Jej popularność, zwłaszcza w niektórych regionach świata inspiruje do głębszego poznania jej wpływu na zdrowie, w związku z czym w literaturze sukcesywnie przybywa danych naukowych. 

czytaj dalej
Lody – zdrowsze od słodyczy?

Lody – zdrowsze od słodyczy?

Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz z rozwijającą się modą na zdrowe odżywianie coraz częściej spotykamy się z „lodami dietetycznymi”, dla diabetyków czy wegetarian. Czy aby na pewno tak bardzo lubiane przez nas mrożone desery mogą zastępować słodycze i czy można nazwać je „zdrowymi”?

czytaj dalej
Czerwone mięso – zdrowe czy rakotwórcze?

Czerwone mięso – zdrowe czy rakotwórcze?

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia – bazując m.in. na wynikach dużego prospektywnego badania kohortowego – spożycie czerwonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, jak wynika z ww. badania, zamiana czerwonego mięsa na inne źródła białka (ryby, drób, orzechy, nasiona roślin strączkowych, nabiał) była związana z mniejszą śmiertelnością z powodu tych chorób. Ocenia się, że może to wynikać m.in. z obecności hemowego żelaza w mięsie czerwonym. Znaczne spożycie ww. żelaza powiązano z częstszymi przypadkami chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Należy jednak pamiętać, że to głównie spożywanie w nadmiarze przetworzonego mięsa (np. szynka, parówki, kiełbasy) jest szkodliwe dla zdrowia.

czytaj dalej
Czy warzywa i owoce są obecnie mniej wartościowe?

Czy warzywa i owoce są obecnie mniej wartościowe?

Niektórzy badacze porównując zawartość składników odżywczych w owocach i warzywach na przestrzeni lat, wskazują na obniżenie zawartości niektórych z nich – np. białka, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, potasu, witamin B2 i C (jednak tylko w niewielkim stopniu). Z drugiej zaś strony poziom innych składników uległ zwiększeniu (np. selenu). Sugeruje się, że różnice te mogą wynikać z odmiennych uwarunkowań związanych z miejscem uprawy, sezonem, klimatem, rodzajem gleby i odmianą owoców i warzyw, a także z zastosowania innych metod analitycznych.

czytaj dalej
Sól himalajska czy morska – która jest zdrowsza?

Sól himalajska czy morska – która jest zdrowsza?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli: obok najbardziej znanej i powszechnej soli stołowej (kuchennej, warzonej) zakupić można również sól kamienną, himalajską czy morską. Jest więc z czego wybierać, a poszczególne produkty różnią się nie tylko wyglądem, smakiem i teksturą, ale także zawartością składników mineralnych.

czytaj dalej
Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?

Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych oddziaływaniach na organizm człowieka dwóch witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a mianowicie witaminy D i witaminy K.

czytaj dalej