Dział
Fakty i mity
Na przestrzeni lat powstało wiele mitów dotyczących żywienia oraz zdrowego stylu życia. W tej sekcji rozwiewamy mity i przedstawiamy fakty dotyczące zdrowego stylu życia na podstawie wiarygodnych danych naukowych.
Miód zamiast cukru?
Miód jest postrzegany jako cenny produkt, dobrze wpływający na zdrowie. Często jest także traktowany jako zamiennik cukru. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy?
Gorzka czekolada wspomaga serce?
Czekolada jest jednym z najbardziej lubianych słodyczy w naszym społeczeństwie. Idealna na pocieszenie, nagrodę, zastrzyk energii lub po prostu słodki akcent po posiłku. Jej spożycie w Polsce wykazuje tendencję wzrostową i wynosi około 6,3 kg na osobę w ciągu roku. Wciąż rosnąca popularność wymusza na producentach stałe poszerzanie i uatrakcyjnianie asortymentu czekolad. Nikogo nie dziwi już widok czekolady z dodatkiem soli morskiej, chili, wasabi, popcornu lub ulubionych ciasteczek.
Czy słuszny jest niepokój pacjentek, dotyczący picia herbaty zielonej w okresie ciąży?
Od kilku lat szeroko propagowane są dietetyczne zalety herbaty zielonej, która jako produkt naturalny dobrze wpisuje się w prozdrowotny model żywienia. Jej popularność, zwłaszcza w niektórych regionach świata inspiruje do głębszego poznania jej wpływu na zdrowie, w związku z czym w literaturze sukcesywnie przybywa danych naukowych.
Lody – zdrowsze od słodyczy?
Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz z rozwijającą się modą na zdrowe odżywianie coraz częściej spotykamy się z „lodami dietetycznymi”, dla diabetyków czy wegetarian. Czy aby na pewno tak bardzo lubiane przez nas mrożone desery mogą zastępować słodycze i czy można nazwać je „zdrowymi”?
Czerwone mięso – zdrowe czy rakotwórcze?
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia – bazując m.in. na wynikach dużego prospektywnego badania kohortowego – spożycie czerwonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z powodu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, jak wynika z ww. badania, zamiana czerwonego mięsa na inne źródła białka (ryby, drób, orzechy, nasiona roślin strączkowych, nabiał) była związana z mniejszą śmiertelnością z powodu tych chorób. Ocenia się, że może to wynikać m.in. z obecności hemowego żelaza w mięsie czerwonym. Znaczne spożycie ww. żelaza powiązano z częstszymi przypadkami chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. Należy jednak pamiętać, że to głównie spożywanie w nadmiarze przetworzonego mięsa (np. szynka, parówki, kiełbasy) jest szkodliwe dla zdrowia.
Czy warzywa i owoce są obecnie mniej wartościowe?
Niektórzy badacze porównując zawartość składników odżywczych w owocach i warzywach na przestrzeni lat, wskazują na obniżenie zawartości niektórych z nich – np. białka, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, potasu, witamin B2 i C (jednak tylko w niewielkim stopniu). Z drugiej zaś strony poziom innych składników uległ zwiększeniu (np. selenu). Sugeruje się, że różnice te mogą wynikać z odmiennych uwarunkowań związanych z miejscem uprawy, sezonem, klimatem, rodzajem gleby i odmianą owoców i warzyw, a także z zastosowania innych metod analitycznych.
Jogurt naturalny czy „typu greckiego”?
W Internecie toczy się dyskusja nad wyższością jogurtów greckich (typu greckiego) nad klasycznymi jogurtami naturalnymi. Kto ma rację? A może to tylko chwyt marketingowy? Oceńmy to sami!
Sól himalajska czy morska – która jest zdrowsza?
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli: obok najbardziej znanej i powszechnej soli stołowej (kuchennej, warzonej) zakupić można również sól kamienną, himalajską czy morską. Jest więc z czego wybierać, a poszczególne produkty różnią się nie tylko wyglądem, smakiem i teksturą, ale także zawartością składników mineralnych.
Cukier – brązowy czy biały?
Większość z nas wie, że cukier spożywany w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Lubimy jednak smak słodki, więc sięgamy po inne jego rodzaje – wierząc, że będą dla nas zdrowsze. W obiegowej opinii cukier trzcinowy czy brązowy są lepsze. Czy rzeczywiście tak jest?
Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych oddziaływaniach na organizm człowieka dwóch witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a mianowicie witaminy D i witaminy K.