Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/ABC Żywienia/Zasady zdrowego żywienia/Dieta sokowa – na oczyszczanie...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?

Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?

9 sierpnia 2018     czas czytania 2 min
Czy dieta oparta na spożyciu jedynie soków jest skutecznym sposobem na redukcję masy ciała? Czy oczyści organizm i najważniejsze, czy pozwoli pokonać chorobę nowotworową? Zdecydowanie nie. Zaraz dowiemy się dlaczego.

 

Dieta sokowa na odchudzanie

Dieta oparta na spożyciu samych soków z pewnością nie jest dobrym sposobem na skuteczne pozbycie się nadmiernej masy ciała. Z uwagi na stosunkowo niską kaloryczność, jej stosowanie może prowadzić do spowolnienia metabolizmu. Niska podaż energii na takiej diecie sprawia, że zabraknie nam siły na uprawianie aktywności fizycznej, a ta jest wielkim sprzymierzeńcem w drodze po szczupłą sylwetkę. Monotonność diety sokowej zwiększa również chęć spożycia „normalnego” posiłku, co wiąże się z szybkim powrotem utraconych kilogramów w postaci efektu jo-jo.

 

Dieta sokowa na oczyszczenie?

Jeśli nasz organizm funkcjonuje prawidłowo, a dieta jest zgodna z zasadami racjonalnego żywienia, nie ma potrzeby stosowania żadnych diet oczyszczających, w tym diet opartych na spożyciu jedynie soków. Nasza skóra, płuca, nerki, wątroba i przewód pokarmowy doskonale radzą sobie z oczyszczaniem organizmu – nie musimy więc zaprzątać sobie głowy stosowaniem specjalnych diet, które niejednokrotnie mogą przysporzyć nam więcej problemów zdrowotnych niż korzyści. Ich stosowanie może prowadzić do powstawania niedoborów pokarmowych, a niska podaż energii utrudniać dodatkowe aktywności.

 

Dieta sokowa na pokonanie raka?

Osoby zmagające się z chorobą nowotworową szukają wszelkich sposobów, aby jak najszybciej odzyskać zdrowie i pokonać raka. Dieta oparta na spożyciu soków stanowi nawet podstawę terapii przeciwnowotworowych, na które decydują się często zdezorientowane i zdesperowane osoby. Ale czy jej stosowanie jest bezpieczne i przede wszystkim, czy może pozwolić na pokonanie choroby?

Zdecydowanie nie. Organizm zmagający się z chorobą, często i tak jest już osłabiony, a takie terapie mogą dodatkowo pogłębiać ten stan. Niedożywienie zwiększa ryzyko powikłań, wydłuża proces leczenia i rekonwalescencji oraz może negatywnie wpływać na skuteczność prowadzonych terapii.

 

Dieta sokowa dla zdrowia?

Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia przedstawionymi na Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, warzywa i owoce powinny stanowić przynajmniej połowę spożywanych przez nas pokarmów. Ale uwaga: proporcja pomiędzy spożyciem warzyw i owoców wynosi 3:1, co oznacza, że nie możemy bezkarnie objadać się owocami. Wypijanie dużej ilości soków owocowych może nam zatem nie ujść na sucho.

Spożywając soki owocowe, łatwo możemy przesadzić ze spożyciem owoców, a tym samym zachwiać proporcję pomiędzy spożyciem warzyw i owoców. Dodatkowo, zawartość błonnika pokarmowego w sokach, w zależności od ich rodzaju (przecierowe, klarowne, mętne) może być niższa, w porównaniu z taką samą ilością owoców, której użyto do produkcji soku. Spożycie soków owocowych może prowadzić do szybszych skoków stężenia glukozy i insuliny we krwi, co nie sprzyja utrzymaniu dobrostanu zdrowotnego i szczupłej sylwetki.

Dodatkowo, czasem ciężko w gąszczu sklepowych kartonów odróżnić sok od nektaru czy napoju owocowego, a te zawierają dodatkowe ilości cukru. W przeciwieństwie do soków owocowych, soki warzywne mogą zawierać dodatek cukru, a nawet soli. Warto, więc czytać etykiety i wybierać soki bez ich dodatku.

Picie soków warzywnych (bez dodatku cukru i soli) może ułatwiać spożycie odpowiedniej ilości warzyw w ciągu dnia. Jeśli chcemy mieć pewność, że wypijany sok nie został pozbawiony błonnika pokarmowego i nie zawiera dodatku cukru i soli, możemy go przygotować samodzielnie. Warto na koniec wymieszać go z pozostałościami np. marchwi, które zostały odrzucone podczas procesu wyciskania soku lub jeszcze lepiej miksować całe warzywa (np. z dodatkiem niewielkiej ilości owoców) i tworzyć koktajle.

Sprytne: Bogate w korzystny dla zdrowia błonnik pokarmowy „odpadki” pozostałe po wyciśnięciu soku, wykorzystajmy jako dodatek do potraw, np. do zup, pulpetów, kotletów, dipów kanapkowych, a nawet do ciasteczek.

 

Skok na sok!

Szklanka soku dla zdrowia? Jak najbardziej! Ale jedynie jako element prawidłowo skomponowanej diety. Jeśli spożywamy odpowiednią ilość warzyw i owoców, nie ma potrzeby spożywania soków. Jeśli mamy ochotę na sok, wybierzmy ten prawdziwy (nie nektar czy napój owocowy) i zwróćmy uwagę, czy nie zawiera dodatku cukru lub soli. Aby zmniejszyć zawartość kalorii i cukrów, możemy spożywać je po rozcieńczeniu z wodą. Pamiętajmy, że to woda powinna być podstawą spożywanych płynów w ciągu dnia, a spożycie soku powinniśmy traktować jedynie jako urozmaicenie diety.

  1. Krajowa Unia Producentów Soków. [online]. [Przeglądany: 20.07.2018]. Dostępny w: http://kups.org.pl/
  2. Gwóźdź E, Gębczyński P.: Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów. Post Fitoter; 2015. (16)4: 268-271.

 

 

 

0 komentarzy

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dieta sokowa – na oczyszczanie, na odchudzanie, na raka?

To może Cię zainteresować