Dział
Zasady zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.
Co zabrać ze sobą do plecaka w góry, co do torby plażowej?
Wakacje to okres, w którym spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu. To również czas sprzyjający pieszym wycieczkom i długim wędrówkom. Myśląc o dłuższym pobycie poza miejscem zamieszkania często planujemy dokładnie to w co mamy się ubrać oraz jakie praktyczne rzeczy zabrać ze sobą, tak aby nie zaskoczyła nas żadna pogoda. Czy równie dużo czasu poświęcamy na myślenie o tym co powinniśmy wziąć ze sobą do jedzenia?
Jogurt naturalny czy „typu greckiego”?
W Internecie toczy się dyskusja nad wyższością jogurtów greckich (typu greckiego) nad klasycznymi jogurtami naturalnymi. Kto ma rację? A może to tylko chwyt marketingowy? Oceńmy to sami!
Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt
Przygotowanie potraw na grillu jest łatwe, ale czy do końca zdajemy sobie sprawę, jak to powinniśmy robić? Jaki wybrać sprzęt: czy grill tradycyjny na węgiel drzewny czy może elektryczny albo gazowy? Czy warto używać tacek czy może wystarczy sam ruszt?
Czy nadmierne spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2?
Ładna pogoda sprzyja grillowaniu: w naszym rodzinnym i towarzyskim menu pojawiają się kurczak z grilla, kiełbaski i steki. Tymczasem międzynarodowi eksperci zalecają, aby ograniczyć spożycie mięsa do pół kilograma tygodniowo, a badania wskazują, że wysoka konsumpcja mięsa może mieć wpływ na rozwój nowotworów i cukrzycy typu 2.
Sól himalajska czy morska – która jest zdrowsza?
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli: obok najbardziej znanej i powszechnej soli stołowej (kuchennej, warzonej) zakupić można również sól kamienną, himalajską czy morską. Jest więc z czego wybierać, a poszczególne produkty różnią się nie tylko wyglądem, smakiem i teksturą, ale także zawartością składników mineralnych.
Elektrolity na lato
Latem tracimy więcej wody, a wraz z nią elektrolity. Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu bardzo ważne jest regularne ich uzupełnianie. Musimy pamiętać o piciu zwłaszcza wody mineralnej i o odpowiedniej diecie. Warto wiedzieć, które produkty są dobrym źródłem elektrolitów. Ich spożywanie pomoże wyrównać straty do których dochodzi w czasie letnich upałów.
Dla nastolatek na szczupłą sylwetkę – dieta DASH
Już wiadomo, co jest dużą szansą dla nastolatek dla zachowania szczupłej sylwetki i uniknięcia nadwagi, a nawet otyłości bez stosowania głodówek, skomplikowanych i wymyślnych diet. Chcąc pomóc nastolatkom w zachowaniu zdrowia, a także w ich dążeniu do pięknej figury, naukowcy zrobili eksperyment, który miał dać odpowiedź na pytanie: jaki styl jedzenia, który jest przyjemny i łatwy w zastosowaniu, da dobre efekty. Tym stylem okazała się dieta DASH.
Ziemniak – niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem
Ziemniak to ważna roślina uprawna na całym świecie. Przyczynia się do wzbogacania diety w kluczowe składniki odżywcze, przede wszystkim w witaminę C, potas i błonnik pokarmowy. Jest składnikiem prostych, smacznych i zdrowych potraw na naszych stołach.
Super żywność na wiosnę – kiełki
Mianem „superfoods” (co można przetłumaczyć jako super żywność) określa się produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki unikalnemu składowi są one źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz innych cennych związków.
Dieta długowieczności z Okinawy
Krajem, w którym ludzie żyją najdłużej na świecie jest Japonia. Badania naukowe wykazały, że długowieczność Japończycy zawdzięczają przede wszystkim swojej specyficznej diecie i stylowi życia. Szczególnie jest to widoczne na japońskiej wyspie Okinawa (Ryukyu Island).