Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dietetyka sportowa
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dietetyka sportowa

Dział

Dietetyka sportowa

Dietetyka sportowa odpowiada na potrzeby żywieniowe sportowców. Zalecenia żywieniowe w sporcie różnią się od siebie w zależności od rodzaju wykonywanej dyscypliny sportowej. Sportowcy powinni zwracać uwagę zarówno na podaż energii, jak i poszczególnych składników odżywczych. W tej sekcji znajdziesz informacje dotyczące dietetyki sportowej oraz zaleceń dla osób aktywnych fizycznie.

Nawodnienie w diecie sportowca

Nawodnienie w diecie sportowca

Woda bywa określana czwartym makroskładnikiem i mimo, że nie niesie wartości energetycznej, to odgrywa fundamentalną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Ciało dorosłej osoby składa się w 60% z wody, a tkanka mięśniowa zawiera jej 75%. Jest to więc substancja, która najpowszechniej ze wszystkich występuje w ciele człowieka. Co ciekawe najmniej wody zawiera tkanka tłuszczowa, bo około 5%.

czytaj dalej
Bilans energetyczny u sportowców

Bilans energetyczny u sportowców

Odpowiednia podaż energii z dietą jest kluczowym aspektem w odżywianiu sportowców i osób trenujących. Wiele osób, które trenują rekreacyjnie robi to po to, żeby schudnąć lub utrzymać szczupłą sylwetkę. Wśród profesjonalnych sportowców zdarza się też, że muszą oni starać się by dostarczyć odpowiednio dużo energii w związku z dużym wydatkiem podczas treningu. Niektórzy chcą też zwiększać swoją masę mięśniową. W każdym z tych przypadków potrzebna będzie znajomość zapotrzebowania energetycznego.

czytaj dalej
Ładowanie węglowodanami jako sposób poprawy wyniku na zawodach

Ładowanie węglowodanami jako sposób poprawy wyniku na zawodach

Ładowanie węglowodanami jest jedną z najpopularniejszych strategii stosowanych w sportach wytrzymałościowych. Celem ładowanie jest zwiększenie zapasów glikogenu mięśniowego, co pozwala na utrzymanie wysokiej intensywności wysiłku podczas długotrwałych zawodów. Wykazano, że ładowanie węglowodanów oddala uczucie zmęczenia oraz poprawia wydolność o około 2-3%. Ładowanie węglowodanami jest procedurą dość prostą, ale jej aplikacja wymaga zwrócenia uwagi na kilka szczegółów.

czytaj dalej
Co różni wyczynowca od amatora?

Co różni wyczynowca od amatora?

Zdefiniowanie amatora i jego potrzeb żywieniowych wydaje się być bardzo łatwe. To po prostu osoba, która nie zarabia i nie zamierza zarabiać na tym czym się zajmuje sportowo. W grupie osób trenujących niezawodowo można wyróżnić tych, którzy trenują na poważnie oraz tych, którzy trenują czysto rekreacyjnie. Jednak rzeczywistość bywa trochę bardziej skomplikowana.

czytaj dalej
Najczęstsze mity w sporcie rekreacyjnym

Najczęstsze mity w sporcie rekreacyjnym

1.    MIT: Musisz jeść bardzo dużo białka   Jest to chyba najczęstszy mit. Wiele osób zjada ilości białka, które są rekomendowane sportowcom i nie ma potrzeby by zwiększali ilość białka w diecie, kiedy rozpoczynają rekreacyjnie trenować. Dotyczy to szczególnie sportów wytrzymałościowych (np. biegania). W tych sportach zapotrzebowanie na białko jest umiarkowane. Więcej na temat białka możesz przeczytać we wpisie na jego temat.   2.    MIT: Kiedy zaczynasz trenować Twoje zapotrzebowanie energetyczne drastycznie się zwiększa Niestety wiadomość jest zła dla osób odchudzających się. Wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej nie wpływa diametralnie na całkowity wydatek energetyczny. Na przykład: ciężki trening biegowy powoduje wydatek rzędu 600 kcal na godzinę. To dużo, jeśli ktoś trenuje prawie codziennie, przez przynajmniej godzinę, ale niewiele jeśli ktoś trenuje 2 lub 3 razy w tygodniu przez 30 minut. W tym drugim przypadku całkowity wydatek energetyczny na przestrzeni tygodnia podnosi się jedynie o 5 – 10%.

czytaj dalej