Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka
Wyszukiwarka
Home 9 Dzieci i młodzież 9 Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

Autor

Spożywanie mleka i przetworów mlecznych ze względu na ich skład odgrywa ważną rolę w zachowaniu pełnego zdrowia oraz utrzymaniu dobrej kondycji Twojego dziecka. Bogactwo ukryte w mleku to…
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Mleko i przetwory mleczne w diecie dziecka

Białko

Pełnowartościowe białko mleka odpowiada za prawidłową budowę i wzrost wszystkich tkanek organizmu. Białko mleka zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać. Dzięki obecności białek, jak immunoglobuliny, lizozym i laktoferyna, mleko wzmacnia naturalną odporność organizmu. Natomiast kazeina, główne białko mleka, jest dla organizmu źródłem związanego z nią wapnia i fosforu.

Wapń i pozostałe składniki mineralne

Jest to pierwiastek niezbędny do budowy układu kostnego i zębów. Dzięki odpowiedniej podaży wapnia z dietą dziecięce kości stają się odporniejsze na wszelkie pęknięcia i złamania. W żadnej innej grupie produktów wapń nie występuje w tak dużej i dobrze przyswajalnej formie, jak w mleku i produktach mlecznych.

W mleku i jego przetworach znajduje się także fosfor, potas, magnez, mangan, cynk i żelazo. Wymienione składniki mineralne warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmów dzieci.

Czy wiesz, że…

1 litr mleka, czyli 4 pełne szklanki, pokrywa dzienne zapotrzebowanie starszych dzieci i młodzieży na wapń. Ważne jest jednak by korzystać z różnorodności produktów mlecznych i uwzględniać w dziecięcym jadłospisie różne produkty, tj. jogurt, kefir, maślankę, biały i żółty ser, twarożki.

Witaminy

W mleku i przetworach mlecznych są witaminy z grupy B (głównie witamina B2) oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E i D, które odpowiadają za regulację wielu ważnych procesów w organizmie. Witamina D pobudza wchłanianie wapnia, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tego pierwiastka z organizmu. Wpływa na odpowiednią gęstość, kształtowanie się kości i zębów oraz zapobiega krzywicy.

Cukier i tłuszcz mleczny

Mleko swój słodkawy smak zawdzięcza laktozie (nazywanej cukrem mlecznym), która dodatkowo dostarcza organizmowi energii i ułatwia wchłanianie wapnia. Wiele produktów mlecznych dostępnych na rynku zawiera jednak dodatek cukru, co nieraz znacząco podnosi zawartość tego składnika w produkcie. Dlatego zaleca się by w dziecięcych posiłkach uwzględniać naturalne produkty mleczne czyli takie bez dodatku cukru.  Mleko zawiera również łatwostrawny tłuszcz. Najlepiej dla dzieci w wieku przedszkolnym i starszych, wybierać mleko o zawartości tłuszczu do 2%.

Kilka rad

  • Robiąc zakupy, jak najczęściej sięgaj po jogurty, kefiry, maślanki naturalne – można do nich dodać ulubione owoce, orzechy i ziarna, unikasz wtedy cukru, substancji słodzących i barwników.
  • Pamiętaj o  sprawdzeniu terminu przydatności do spożycia mleka lub wybranego produktu mlecznego, ponieważ produkty te szybko się psują i właściwym przechowywaniu tych produktów.
  • Mleko i produkty mleczne są bardzo wszechstronne jeśli chodzi o ich kulinarne wykorzystanie. Można je uwzględniać w wielu potrawach jako podstawę dania lub dodatek. Świetnie sprawdzą się w połączeniach z innymi produktami zalecanymi w żywieniu dzieci typu warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe czy ryby.

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Dzieci i młodzież: