Składniki:
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (70 g)
- 1 mała cukinia
- 1 garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
- 20 g sera pleśniowego (gorgonzola, rokpol, roquefort)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Nastawić wodę na makaron i dodać szczyptę soli. Ugotować makaron al dente (kierować się instrukcją na opakowaniu).
2. W międzyczasie dokładnie umyć cukinię i obrać ją z zielonej skórki. Następnie wykorzystać obieraczkę, aby powstały taśmy cukinii i ugotować je na parze z odrobiną soku z cytryny.
3. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Obrać czosnek i rozgnieść go w prasce lub bardzo drobno pokroić. Dodać szczyptę soli do rozdrobnionego czosnku.
4. Rozgrzać olej na patelni. Dodać czosnek i po chwili wrzucić szpinak. Smażyć przez około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
5. Podsmażony szpinak i tasiemki ugotowanej na parze cukinii układać na makaronie.
6. Posypać drobno pokrojonym serem pleśniowym.
Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl