Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym

Pełnoziarnisty makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym



Kaloryczność 1 porcji: 450 kcal

  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 18 g
  • Węglowodany: 52 g

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (70 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 garść szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 20 g sera pleśniowego (gorgonzola, rokpol, roquefort)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Nastawić wodę na makaron i dodać szczyptę soli. Ugotować makaron al dente (kierować się instrukcją na opakowaniu).
2. W międzyczasie dokładnie umyć cukinię i obrać ją z zielonej skórki. Następnie wykorzystać obieraczkę, aby powstały taśmy cukinii i ugotować je na parze z odrobiną soku z cytryny.
3. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Obrać czosnek i rozgnieść go w prasce lub bardzo drobno pokroić. Dodać szczyptę soli do rozdrobnionego czosnku.
4. Rozgrzać olej na patelni. Dodać czosnek i po chwili wrzucić szpinak. Smażyć przez około 2 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
5. Podsmażony szpinak i tasiemki ugotowanej na parze cukinii układać na makaronie.
6. Posypać drobno pokrojonym serem pleśniowym.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje