Strona główna/Przepisy/Dania główne/Potrawka z kurczaka z puree zi...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym porcji

Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym

Składniki( porcji):

ziemniaki
1 kg
włoszczyzna
400 g
pierś z kurczaka
200 g
mąka pszenna
2 łyżki
olej rzepakowy
2 łyżki
jogurt naturalny 2%
3 łyżki
woda
600 ml
koper świeży
do smaku
liść laurowy
do smaku
ziele angielskie
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ziemniaki, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i rozgnieść na konsystencję puree.
  2. Potrawka: do garnka wlać ciepłą wodę, dodać włoszczyznę w słupkach (mrożona lub świeżą) oraz pierś z kurczaka i przyprawy.
  3. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotować jeszcze przez około 1 godzinę na małym ogniu.
  4. Wyjąć mięso z rosołu, pokroić na drobne części i z powrotem umieścić w bulionie.
  5. Zagęszczenie bulionu: 2 łyżki mąki rozrobić w 1/2 szklanki wody, dodać do bulionu ciągle mieszając. Do powstałego sosu dodać 1 łyżkę jogurtu i 2 łyżki oleju rzepakowego, całość wymieszać.
  6. Podawać z puree posypane koperkiem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 267 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 46 g
Błonnik: 5.3 g