Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Potrawka z kurczaka z puree zi...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym porcji

Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym

Składniki( porcji):

ziemniaki
1 kg
włoszczyzna
400 g
pierś z kurczaka
200 g
mąka pszenna
2 łyżki
olej rzepakowy
2 łyżki
jogurt naturalny 2%
3 łyżki
woda
600 ml
koper świeży
do smaku
liść laurowy
do smaku
ziele angielskie
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ziemniaki, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i rozgnieść na konsystencję puree.
  2. Potrawka: do garnka wlać ciepłą wodę, dodać włoszczyznę w słupkach (mrożona lub świeżą) oraz pierś z kurczaka i przyprawy.
  3. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotować jeszcze przez około 1 godzinę na małym ogniu.
  4. Wyjąć mięso z rosołu, pokroić na drobne części i z powrotem umieścić w bulionie.
  5. Zagęszczenie bulionu: 2 łyżki mąki rozrobić w 1/2 szklanki wody, dodać do bulionu ciągle mieszając. Do powstałego sosu dodać 1 łyżkę jogurtu i 2 łyżki oleju rzepakowego, całość wymieszać.
  6. Podawać z puree posypane koperkiem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 267 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 46 g
Błonnik: 5.3 g