
Potrawka z kurczaka z puree ziemniaczanym
Składniki( porcji):
- ziemniaki
- 1 kg
- włoszczyzna
- 400 g
- pierś z kurczaka
- 200 g
- mąka pszenna
- 2 łyżki
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- jogurt naturalny 2%
- 3 łyżki
- woda
- 600 ml
- koper świeży
- do smaku
- liść laurowy
- do smaku
- ziele angielskie
- do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotować ziemniaki, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i rozgnieść na konsystencję puree.
- Potrawka: do garnka wlać ciepłą wodę, dodać włoszczyznę w słupkach (mrożona lub świeżą) oraz pierś z kurczaka i przyprawy.
- Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, gotować jeszcze przez około 1 godzinę na małym ogniu.
- Wyjąć mięso z rosołu, pokroić na drobne części i z powrotem umieścić w bulionie.
- Zagęszczenie bulionu: 2 łyżki mąki rozrobić w 1/2 szklanki wody, dodać do bulionu ciągle mieszając. Do powstałego sosu dodać 1 łyżkę jogurtu i 2 łyżki oleju rzepakowego, całość wymieszać.
- Podawać z puree posypane koperkiem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 267 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 46 g
Błonnik: 5.3 g