Składniki:
- ½ średniej cukinii
- 200 ml przecieru pomidorowego (3/4 szklanki)
- 35 g suchej kaszy jaglanej (1/3 torebki)
- ½ średniej cebuli
- ½ średniej papryki czerwonej
- ½ papryczki chili
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 mały ząbek czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- przyprawy: słodka i ostra papryka mielona, szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Obraną cebulę i czosnek posiekać oraz podsmażyć przez chwilę na oleju.
3. Cukinię i paprykę (słodką i ostrą) umyć, pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię do cebuli. Smażyć do momentu, aż warzywa zmiękną.
4. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Całość podsmażyć, aż lekko zgęstnieje.
5. Pod koniec gotowania dodać łyżkę soku z cytryny. Podawać razem z ugotowaną kaszą jaglaną.
Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl