Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z cukinii z kaszą jaglaną
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Gulasz z cukinii z kaszą jaglaną

Gulasz z cukinii z kaszą jaglaną



Kaloryczność 1 porcji: 380 kcal

  • Białko: 13 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 12 g

Składniki:

  • ½ średniej cukinii
  • 200 ml przecieru pomidorowego (3/4 szklanki)
  • 35 g suchej kaszy jaglanej (1/3 torebki)
  • ½ średniej cebuli
  • ½ średniej papryki czerwonej
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • przyprawy: słodka i ostra papryka mielona, szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Obraną cebulę i czosnek posiekać oraz podsmażyć przez chwilę na oleju.
3. Cukinię i paprykę (słodką i ostrą) umyć, pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię do cebuli. Smażyć do momentu, aż warzywa zmiękną.
4. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Całość podsmażyć, aż lekko zgęstnieje.
5. Pod koniec gotowania dodać łyżkę soku z cytryny. Podawać razem z ugotowaną kaszą jaglaną.

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje