Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty

Pieczony kurczak z ryżem i surówką z kapusty



Kaloryczność 1 porcji: 458 kcal

  • Białko: 34 g
  • Tłuszcz: 16,5 g
  • Węglowodany: 60 g
  • Błonnik: 12 g

Składniki:

  • 1 torebka brązowego ryżu
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 200 g kapusty (ok. 1/10 główki)
  • 4 średnie marchewki
  • 50 g świeżo wyciśniętego soku z połówki pomarańczy
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki świeżego kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: papryka suszona słodka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano i tymianek (suszone)

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Pierś z kurczaka pokroić na 4-6 mniejszych kawałków, natrzeć ziołami. Umieść w rękawie do pieczenia. Piec przez około 35 minut w 200oC.
3. Przygotowanie surówki: kapustę umyć pod bieżącą wodą, następnie pokroić na cienkie paski. Umytą i obraną marchew zetrzeć na tarce, wymieszać razem z kapustą. Dodać sok z pomarańczy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać koprem, polać łyżeczką oleju i przyprawić ziołami.

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje