Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum

Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum



Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal

  • Białko: 28 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany: 34,5 g
  • Błonnik: 7 g

Składniki:

  • 125 g filetu z dorsza
  • 30 g makaronu z mąki durum
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • ½ dużej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, sok z cytryny, pieprz, szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Obraną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju.
3. Na oddzielnej patelni ułożyć doprawione ziołami filety. Podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
4. Do cebuli dodać zamrożony szpinak, również dusić pod przykryciem do momentu rozmrożenia.
5. Doprawić szpinak ziołami, dokładnie wymieszać.
6. Danie podawać skropione sokiem z cytryny.

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje