
Halibut z pesto pietruszkowym i sałatką pomidorową
Składniki( porcji):
- kasza jaglana
- 40 g
- halibut świeży
- 120 g
- pomidorki koktajlowe
- 5-6
- szpinak
- 1 duża garść
- papryka
- 1/3
- nasiona słonecznika
- 2 łyżki
- cytryna plastry
- 2
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka
- bazylia świeża
- do smaku
- tymianek
- do smaku
- pietruszka
- do pesto
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Halibuta oczyścić i osuszyć.
- Pietruszkę i bazylię zmiksować z dodatkiem oliwy i nasion słonecznika.
- Rybę polać przygotowanym wcześniej pesto, na wierzch dodać dwa plasterki cytryny i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut.
- Warzywa: pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i paprykę umyć i oczyścić. Pokroić wedle uznania i połączyć z odrobiną oliwy z oliwek i tymiankiem.
- Gotową rybę podawać z sałatką pomidorową i kaszą jaglaną.