Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Łosoś pieczony z pęczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś pieczony z pęczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś pieczony z pęczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś pieczony z pęczakiem porcji

Łosoś pieczony z pęczakiem

Składniki( porcji):

łosoś filet
180 g
kasza pęczak
60 g
pieprz cytrynowy
1 łyżeczka
cytryna plastry
3
sok z cytryny
2 łyżki
sól himalajska
szczypta
koper
3 gałązki
rukola
1 duża garść
pomidor malinowy
1 średni
oliwa z oliwek
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
zioła prowansalskie
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawić na 180°C.
  2. Umyty filet z łososia przyprawić solą himalajską, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
  3. Rybę ułożyć na folii aluminiowej. Obłożyć plasterkami cytryny, posypać posiekanym koperkiem i szczelnie zawinąć w folię.
  4. Wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut.
  5. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować kaszę pęczak (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  6. Sałatka: umytą, osuszoną rukolą ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w „ósemki" pomidora malinowego. Sos do sałatki: w szklance wymieszać oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalskie.
  7. Tak przygotowanym sosem pokropić sałatkę. Podawać z rybą oraz kaszą.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 585 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 25 g