Składniki:
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej perłowej lub pęczak (1 torebka)
- 200 g świeżego łososia
- 4 garście świeżego szpinaku
- 100 g brokułu (4 róże)
- ½ awokado
- 6 suszonych pomidorów (nie z zalewy)
- 1 łyżka pestek słonecznika/dyni
- przyprawy: kilka kropli cytryny, zioła prowansalskie, pieprze czarny, ostra papryka, szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni podduś łososia skropionego sokiem z cytryny, posyp pieprzem.
2. Umyty szpinak i pokrojone suszone pomidory dodaj do ryby, duś chwilę pod przykryciem.
3. Do wrzątku włóż torebkę kaszy oraz brokuł. Wyciągnij warzywo po 5 minutach, natomiast kaszę po 15.
4. Wszystkie składniki połącz na jednej patelni (podlej domowym bulionem warzywnym lub wodą). Dopraw przyprawami i duś kilka minut pod przykryciem.
5. Pod koniec dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado oraz ulubione pestki.
Kaloryczność 1 porcji: 570 kcal
Białko: 34,2 g
Tłuszcze: 23 g
Węglowodany: 64,4 g
Błonnik: 16,5 g
Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl