Składniki (2 porcje):
- 100 g suchego makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 100 suchej zielonej soczewicy
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwek bez pestek
- kila świeżych liści bazylii
- mieszanka ziół prowansalskich i toskańskich
- szczypta soli, pieprzu
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wrzucić do wrzątku i gotować na małym ogniu do miękkości.
- W drugim garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek obrać z łupiny i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać przecier oraz ugotowaną i odcedzoną soczewicę.
- Całość wymieszać doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieszanką ziół prowansalskich i toskańskich.
- Sos podawać z makaronem. Na wierzch ułożyć kilka oliwek i świeże listki bazylii.
Autor: Marta Świerzbia
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl