Składniki:
- 4 jajka
- 1½ szklanki startej na małych oczkach marchwi (150 g)
- 1 średnie jabłko
- po 1 szklance mąki razowej i pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub pół laski wanilii
- ¾ filiżanki oleju rzepakowego (100 g)
- ½ filiżanki cukru trzcinowego i 2 łyżki miodu
- po 2 łyżki suszonej żurawiny i orzechów włoskich
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 170oC.
2. Obrać marchew, umyć, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłko obrać, pokroić w kostkę ok. 1,5 cm.
3. Oddzielić żółtko od białek – białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo do białek + miód.
4. Do jednej miski przesiać mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli, wanilię.
5. Mieszając mikserem jajka, stopniowo dodawać suche produkty, naprzemiennie z olejem. Konsystencja powinna być gęsta.
6. Mieszając łyżką dodawać marchew, orzechy i żurawinę.
7. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można pośrodku umieścić stożek – ciasto będzie wyższe.
8. Do wylanej masy powtykać kostki jabłka.
9. Piec przez 45-50 minut, grzanie z termoobiegiem, sprawdzając drewnianym patyczkiem, aż będzie suchy.
Polewa: Na jedną część (z 10): 1 łyżeczka serka naturalnego, posypana 1 łyżeczką płatków migdałowych.
Kaloryczność 1 porcji bez polewy: 245 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 2,5 g
Kaloryczność 1 porcji z polewą: 305 kcal
Białko: 7,7 g
Tłuszcze: 19 g
Węglowodany: 29,5 g
Błonnik: 3 g
Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl