Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Desery/Ciasto marchewkowe
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto marchewkowe
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto marchewkowe 50 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto marchewkowe 10 porcji

Ciasto marchewkowe

Składniki(10 porcji):

jajka
4
marchew starta
150 g
jabłko
1 średnie
mąka razowa
1 szklanka
mąka pszenna
1 szklanka
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
cynamon
1 łyżeczka
cukier wanilinowy
1 łyżeczka
olej rzepakowy
100 g
cukier trzcinowy
1/2 filiżanki
miód
2 łyżki
żurawina suszona
2 łyżki
orzechy włoskie
2 łyżki
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 170°C.
  2. Obrać marchew, umyć, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłko obrać, pokroić w kostkę ok. 1,5 cm.
  3. Oddzielić żółtko od białek – białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo do białek + miód.
  4. Do jednej miski przesiać mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli, wanilię.
  5. Mieszając mikserem jajka, stopniowo dodawać suche produkty, naprzemiennie z olejem. Konsystencja powinna być gęsta.
  6. Mieszając łyżką dodawać marchew, orzechy i żurawinę.
  7. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można pośrodku umieścić stożek - ciasto będzie wyższe.
  8. Do wylanej masy powtykać kostki jabłka.
  9. Piec przez 45-50 minut, grzanie z termoobiegiem, sprawdzając drewnianym patyczkiem, aż będzie suchy.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 245 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 2.5 g