Składniki:
- 700 g ogórków kiszonych (po odsączeniu zalewy)
- 1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych
- 1 cebula i 2 ząbki czosnku
- 40 g pietruszki (korzeń)
- 1 średni ziemniak
- 1 marchewka
- 20 g selera (korzeń)
- 1 l wody
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pestek słonecznika
- przyprawy: 1 pęczek koperku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Do garnka z wodą wrzucić ziele angielskie i liść laurowy.
2. Obraną włoszczyznę, cebulę, czosnek i ziemniaki pokroić w plastry i wrzuć do wody.
3. Gotować ok. 15 minut.
4. Pokrojone w kostę ogórki dodać do wywaru.
5. Dodać sok z ogórków, pieprz, gotować jeszcze 10 minut.
6. Całość zblendować na gładką masę.
7. Po przełożeniu do miseczki dodać jogurt, pestki słonecznika i udekorować koperkiem.
Kaloryczność 1 porcji (400 ml): 91 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 14 g
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl