Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta rybno-twarogowa
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta rybno-twarogowa 15 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta rybno-twarogowa 1 porcja

Pasta rybno-twarogowa

Składniki(1 porcja):

twaróg półtłusty
250 g
ryba wędzona/z puszki
150 g
papryka świeża
1
pomidory suszone
3 plastry
ogórek gruntowy
1
mleko 2%
2 łyżki
sok z cytryny/limonki
1 łyżka
pieprz ziołowy
1 łyżeczka
kolendra świeża
kilkanaście liści
sól
1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki i rybę, całość wymieszać.
  2. Dodać 2 łyżki mleka, aby konsystencja była bardziej aksamitna.
  3. Suszone pomidory razem z umytą papryką pokroić w drobną kostkę.
  4. Obranego ogórka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Wszystkie składniki dobrze wymieszać oraz doprawić ziołami do smaku (zamiast kolendry można dodać np. bazylię lub pietruszkę).
  6. Podawać z dobrej jakości chlebem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 85 kcal
Białko: 8.5 g
Tłuszcz: 3.7 g
Węglowodany: 4.7 g
Błonnik: 0.8 g