Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Fasolę wyjąć z puszki i opłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, następnie rozdrobnić blenderem na gładką masę z dodatkiem 1 łyżki oleju.
2. Cebulę posiekać na drobną kostkę i podsmażyć na patelni z 1 łyżką oleju. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, następnie dodać do cebuli.
3. Całość smażyć przez 1-2 minuty, po czym dodać do fasoli i wymieszać łyżką. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl