
Muffiny jajeczno-warzywne
Składniki( porcji):
- jajka
- 4
- płatki owsiane/gryczane
- 6 łyżek
- twaróg półtłusty
- 100 g
- papryka
- 1/2
- brokuł
- 100 g
- szpinak
- 1 garść
- pestki dyni
- 3 łyżki
- siemię lniane
- 1 łyżka
- szczypiorek
- 1 łyżka
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka
- pieprz mielony
- 1/2 łyżeczki
- kurkuma
- 1/2 łyżeczki
- papryka ostra
- 1/2 łyżeczki
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Warzywa dokładnie umyć.
- Paprykę pokroić w kostkę, brokuła na mniejsze części.
- Jajka połączyć z przyprawami oraz twarogiem i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Do foremek nakładać kolejno pokrojone warzywa, płatki i pestki.
- Zalać gotową masą jajeczno-twarogową (5-6 foremek).
- Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
- Foremki przykryć folią aluminiową, ale wystające warzywa nie spiekły się.
- Piec przez ok. 20 minut, bez termoobiegu.