Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Muffiny jajeczno-warzywne
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Muffiny jajeczno-warzywne 20 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Muffiny jajeczno-warzywne porcji

Muffiny jajeczno-warzywne

Składniki( porcji):

jajka
4
płatki owsiane/gryczane
6 łyżek
twaróg półtłusty
100 g
papryka
1/2
brokuł
100 g
szpinak
1 garść
pestki dyni
3 łyżki
siemię lniane
1 łyżka
szczypiorek
1 łyżka
zioła prowansalskie
1 łyżeczka
pieprz mielony
1/2 łyżeczki
kurkuma
1/2 łyżeczki
papryka ostra
1/2 łyżeczki
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Warzywa dokładnie umyć.
  3. Paprykę pokroić w kostkę, brokuła na mniejsze części.
  4. Jajka połączyć z przyprawami oraz twarogiem i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  5. Do foremek nakładać kolejno pokrojone warzywa, płatki i pestki.
  6. Zalać gotową masą jajeczno-twarogową (5-6 foremek).
  7. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  8. Foremki przykryć folią aluminiową, ale wystające warzywa nie spiekły się.
  9. Piec przez ok. 20 minut, bez termoobiegu.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 160 kcal
Białko: 11.7 g
Tłuszcz: 8.3 g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 2 g