Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Sałatka z komosą ryżową, tofu...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem 25 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem 2 porcje

Sałatka z komosą ryżową, tofu i słonecznikiem

Składniki(2 porcje):

komosa ryżowa sucha
6 łyżek
woda
2/3 szklanki
tofu wędzone
50 g
rukola
2 garście
pomidorki koktajlowe
16
nasiona słonecznika
1 łyżka
oliwa z oliwek
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
pieprz
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ryżową przesypać na drobne sitko i przepłukać pod bieżącą wodą przecierając ją palcami. Wsypać do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie zdjąć rondelek z palnika i odstawić pod przykryciem na kolejne 5-10 minut (komosa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się przezroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne).
  2. Tofu pokroić w kostkę.
  3. Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na połówki.
  4. Nasiona słonecznika uprażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.
  5. Do ostudzonej komosy dodać połówki pomidorków, rukolę, pokrojone tofu i nasiona słonecznika.
  6. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem.
  7. Sałatkę polać sosem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 300 kcal
Białko: 10.6 g
Tłuszcz: 16.8 g
Węglowodany: 29.4 g