Składniki (na 4 porcje):
- 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki razowej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szklanka owoców leśnych np. borówek i malin
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Białka jaj ubić na sztywną pianę, natomiast w oddzielnej misce zmiksować żółtka z twarogiem.
- Do masy twarogowej dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia.
- Ubitą pianę połączyć z masą serową i owocami (łyżką, nie mikserem!).
- Na rozgrzaną patelnię posmarowaną pędzelkiem olejem nakładać ciasto – smażyć na złocisty kolor z obu stron