Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | nowotwory
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | nowotwory

Dział

Nowotwory

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby nowotworowe.

Rak piersi – profilaktyka i żywienie w trakcie leczenia.

Rak piersi – profilaktyka i żywienie w trakcie leczenia.

Rak piersi jest najpowszechniejszym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce i na świecie. W Polsce zachorowania na raka piersi stanowią 22,5% wszystkich przypadków. Najwyższą zapadalność notuje się między 50. a 74. rokiem życia. Odsetek ten znacząco zwiększa się po 35. roku życia. Rak piersi zajmuje drugie miejsce pod względem zgonów z powodu nowotworów złośliwych (14,8% ogółu zgonów).

czytaj dalej
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku każdej nieprawidłowo prowadzonej diety może wpływać negatywnie na organizm. Czym jest dieta łatwostrawna i kiedy ma zastosowanie?

czytaj dalej
Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

Oleje roślinne w diecie pacjenta z chorobą nowotworową

Oleje roślinne są cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie pacjenta onkologicznego powinny zajmować szczególne miejsce. Dzięki swoim właściwościom mogą zmniejszać nasilenie przewlekłego stanu zapalnego i stabilizować wydatki energetyczne organizmu spowalniając postęp choroby i rozwój niedożywienia.

czytaj dalej
Aflatoksyny w żywności a rak wątroby

Aflatoksyny w żywności a rak wątroby

O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko niesie ze sobą spożywanie produktów zawierających niewidoczne gołym okiem aflatoksyny wytwarzane przez pleśnie? Przestrzeganie kilku zasad dotyczących właściwego przechowywania żywności może uchronić nas przed zachorowaniem na raka wątroby.

czytaj dalej
Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów

Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Szczególnie narażone są osoby, które nie wyobrażają sobie codziennych posiłków bez udziału wędlin lub smażonego mięsa. Warto mieć świadomość jaka ilość zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory i co można zrobić, aby je obniżyć. 

czytaj dalej