Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby tarczycy
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | choroby tarczycy

Dział

Choroby tarczycy

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na choroby tarczycy.

Niedoczynność tarczycy – zalecenia i jadłospis

Niedoczynność tarczycy – zalecenia i jadłospis

Data aktualizacji: 7.12.2023 r.



Niedoczynność tarczycy to zaburzenie funkcji tarczycy z utrzymującym się niedoborem hormonów gruczołu tarczowego (trijodotyroniny – T3 oraz tyroksyny – T4), co powoduje spowolnienie procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Niedoczynność może rozwijać się na skutek niedoboru lub nadmiaru jodu, infekcji wirusowej, przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, leczenia nadczynności tarczycy, nowotworu tarczycy lub farmakoterapii stosowanej w leczeniu innych chorób.

czytaj dalej
AZT typu Hashimoto – występowanie i rozwój choroby, część 1

AZT typu Hashimoto – występowanie i rozwój choroby, część 1

Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (AZT), jest jedną z najpowszechniej występujących chorób zapalnych. Ze względu na swój charakter możemy sklasyfikować ją jako chorobę poprzedzającą wystąpienie niedoczynności tarczycy. Co ważne, choroba Hashimoto jest schorzeniem, którego nie można wyleczyć. Celem dietoterapii jest zahamowanie rozwoju zapalenia tarczycy i opóźnienie bądź wyeliminowanie wystąpienia niedoczynności tarczycy.

czytaj dalej
Niedoczynność tarczycy – rola żywienia w leczeniu

Niedoczynność tarczycy – rola żywienia w leczeniu

Niedoczynność tarczycy to najbardziej powszechne zaburzenie funkcji tarczycy. Coraz większa jest świadomość społeczna w zakresie prawidłowego funkcjonowania tarczycy i jej wpływu na działanie całego organizmu. Pozwala to na lepszą diagnostykę oraz skuteczne leczenie tego typu zaburzeń. W leczeniu niedoczynności tarczycy oprócz farmakoterapii bardzo ważna jest też rola prawidłowego sposobu żywienia.

czytaj dalej
Truskawki a glikemia poposiłkowa

Truskawki a glikemia poposiłkowa

W Polsce truskawki najczęściej spożywane są jako owoce sezonowe w maju i czerwcu. Te owoce cenione są ze względów smakowych. Jednakże, truskawki zawierają także wiele składników, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Na przykład są dobrym źródłem witaminy C. Wykazano, że 100 g świeżych truskawek ma około 60 mg tej witaminy. Truskawki zawierają także tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, karotenoidy, witaminę A, witaminę E i witaminę K. Wśród owoców truskawki są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu foliowego (43 μg na 100 g świeżych owoców). W truskawkach można znaleźć także magnez, żelazo i potas. W artykule przyjrzymy się zawartym w truskawkach cukrach prostych, które wpływają na poziom glukozy we krwi po posiłku.

czytaj dalej
Warzywa krzyżowe w niedoczynność tarczycy – czy powinniśmy się ich obawiać?

Warzywa krzyżowe w niedoczynność tarczycy – czy powinniśmy się ich obawiać?

W chorobach tarczycy związanych z niedoczynnością tego narządu często pojawia się obawa przed spożywaniem warzyw krzyżowych ze względu na ich potencjalnie negatywny wpływ na zdrowie. Czy te obawy są uzasadnione i oznaczają eliminację z naszej diety produktów takich jak kapusta, brukselka, brokuł, czy kalafior?

czytaj dalej
Szczegółowe zalecenia, czyli rzecz o produktach wolotwórczych i pierwiastkach

Szczegółowe zalecenia, czyli rzecz o produktach wolotwórczych i pierwiastkach

Jod, selen, żelazo i cynk są niezwykle istotne dla prawidłowej pracy tarczycy. Warto, by osoba z niedoczynnością tego organu komponowała codzienną dietę uwzględniając produkty, które je zawierają. Kolejne składniki, na które trzeba zwracać uwagę, to produkty z błonnikiem oraz te, których należy unikać ze względu na ich wolotwórcze działanie.

czytaj dalej