Zupy

Chłodnik z ogórkiem i awokado

Chłodnik z ogórkiem i awokado

Składniki (na 2 porcje): – 2 duże ogórki – 1 dojrzałe awokado – 1 1⁄2 szklanki maślanki – 1 łyżka soku z limonki – pęczek kopru – szczypta soli, pieprzu, czosnku, kuminu – 2 jajka – 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

Przepis na 4 porcje Składniki: – 1 szklanka suchej ciecierzycy (180 g) – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – 1 ziemniak – 2 szklanki wody – 2 łyżki jogurtu naturalnego

Kremowa zupa z brokułów z serem feta

Kremowa zupa z brokułów z serem feta

Przepis na 4 porcje   Składniki: – 1 cały brokuł (500 g) – 1 por lub jedna cebula – 2 marchewki – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 l wody – 2 łyżki płatków migdałowych – 4 plastry sera feta – 4 łyżki jogurtu naturalnego – szczypta soli i pieprzu – liść laurowy, ziele angielskie

Krem z pieczonej marchwi i batata

Krem z pieczonej marchwi i batata

  Składniki: – 5 średnich marchwi – 1 średni batat – 1 mały seler – 2 średnie korzenie pietruszki – 1 mały por (biała część) – 1,5 l zimnej wody – 6 łyżeczek jogurtu naturalnego – przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka, natka pietruszki

Krem z kiszonych ogórków

Krem z kiszonych ogórków

Składniki: – 700 g ogórków kiszonych (po odsączeniu zalewy) – 1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych – 1 cebula i 2 ząbki czosnku – 40 g pietruszki (korzeń) – 1 średni ziemniak – 1 marchewka – 20 g selera (korzeń) – 1 l wody – 1 łyżka jogurtu naturalnego – 1 łyżka pestek słonecznika – przyprawy: 1 pęczek koperku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, szczypta pieprzu

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

  Składniki: – 1 pęczek świeżego koperku – 2 średnie marchewki – 1 duża pietruszka (korzeń) – 1/3 selera korzeniowego – 2 średnie ziemniaki – 3 łyżki jogurtu naturalnego

Krem z soczewicy

Krem z soczewicy

Składniki: Bulion warzywny: – 3 duże marchewki, 2 średnie korzenie pietruszki – 1 mały seler, por i cebula – 2 litry zimnej wody – przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżeczka soli, pęczek natki pietruszki i/lub kolendry Zupa: – 4 szklanki bulionu warzywnego – 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku – 4 łyżki oleju rzepakowego – ½ szklanki czerwonej soczewicy (suche nasiona) – 2 puszki pomidorów krojonych – przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżeczki kuminu rzymskiego), szczypta soli i pieprzu, ½ pęczka natki pietruszki

Krem z pomidorów

Krem z pomidorów

  Składniki: – 2 puszki pomidorów – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek – 1 łyżeczka suszonej bazylii – 2 łyżki natki pietruszki – pieprz, szczypta soli

Krem z dyni

Krem z dyni

  Składniki: – ½ kg dyni – 1 średnia cebula – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 średnia marchew – ½ pietruszki – 2 średnie ziemniaki – ostra papryka, pieprz, szczypta soli