Krem z soczewicy

Składniki: Bulion warzywny: - 3 duże marchewki, 2 średnie korzenie pietruszki - 1 mały seler, por i cebula - 2 litry zimnej wody - przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżeczka soli, pęczek natki pietruszki i/lub kolendry Zupa: - 4 szklanki bulionu warzywnego - 1 średnia cebula, 4 ząbki czosnku - 4 łyżki oleju rzepakowego - ½ szklanki czerwonej soczewicy (suche nasiona) - 2 puszki pomidorów krojonych - przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżeczki kuminu rzymskiego), szczypta soli i pieprzu, ½ pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bulion warzywny:
1. Warzywa umyć, obrać ze skórki i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
2. Zagotować. Następnie dodać sól oraz natkę pietruszki i/lub kolendrę.
3. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Bulion odcedzić na sicie.

Zupa:
4. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić do garnka i zeszklić na oleju.
5. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, całość wymieszać i podsmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
6. Dodać soczewicę i bulion warzywny. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
7. Dodać pomidory i przyprawy, gotować jeszcze przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
8. Następnie garnek zdjąć z palnika i całość zblendować na gładką masę. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Kaloryczność 1 porcji: 238 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 26 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje