Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Zielone naleśniki z farszem wa...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym porcji

Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym

Składniki( porcji):

marchewka
2 średnie
pietruszka korzeń
1 średni
seler
1 mały
cukinia
1 mała
pieczarki
150 g
papryka
1
cebula
1 średnia
filet z kurczaka
1
olej rzepakowy
2 łyżki
mąka
1 szklanka
mleko
3/4 szklanki
jajka
3
olej rzepakowy do ciasta
1/3 szklanki
woda
1/2 szklanki
szpinak mrożony
225 g
czosnek granulowany
1 łyżeczka
jogurt naturalny
1/2 kubka
majonez
1 łyżeczka
chrzan
1 łyżeczka
przyprawy
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: warzywa dokładnie umyć. Marchew, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
  2. Cebulę zeszklić na dużej paleni z 1 łyżką oleju rzepakowego. Następnie dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykrywką ok. 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i pozostawić na palniku, aż do odparowania płynu.
  3. Mięso z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę i wymieszać z 1 łyżką oleju oraz papryką słodką i czosnkiem, następnie smażyć na rozgrzanej patelni. Mięso dodać do warzyw, całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie wymieszać.
  4. Ciasto naleśnikowe: mąkę przesiać, dodać mleko, jajka, olej, wodę, rozmrożony szpinak i czosnek. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażyć bez tłuszczu cienkie naleśniki. Przekładać farszem i zwijać tak, jak krokiety.
  5. Sos chrzanowy: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe naleśniki podawać z sosem chrzanowym.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 200 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 23 g