Strona główna/Przepisy/Dania główne/Zielone naleśniki z farszem wa...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym porcji

Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym

Składniki( porcji):

marchewka
2 średnie
pietruszka korzeń
1 średni
seler
1 mały
cukinia
1 mała
pieczarki
150 g
papryka
1
cebula
1 średnia
filet z kurczaka
1
olej rzepakowy
2 łyżki
mąka
1 szklanka
mleko
3/4 szklanki
jajka
3
olej rzepakowy do ciasta
1/3 szklanki
woda
1/2 szklanki
szpinak mrożony
225 g
czosnek granulowany
1 łyżeczka
jogurt naturalny
1/2 kubka
majonez
1 łyżeczka
chrzan
1 łyżeczka
przyprawy
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: warzywa dokładnie umyć. Marchew, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
  2. Cebulę zeszklić na dużej paleni z 1 łyżką oleju rzepakowego. Następnie dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykrywką ok. 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i pozostawić na palniku, aż do odparowania płynu.
  3. Mięso z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę i wymieszać z 1 łyżką oleju oraz papryką słodką i czosnkiem, następnie smażyć na rozgrzanej patelni. Mięso dodać do warzyw, całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie wymieszać.
  4. Ciasto naleśnikowe: mąkę przesiać, dodać mleko, jajka, olej, wodę, rozmrożony szpinak i czosnek. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażyć bez tłuszczu cienkie naleśniki. Przekładać farszem i zwijać tak, jak krokiety.
  5. Sos chrzanowy: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe naleśniki podawać z sosem chrzanowym.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 200 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 23 g