
Zielone naleśniki z farszem warzywnym z kurczakiem i sosem chrzanowym
Składniki( porcji):
- marchewka
- 2 średnie
- pietruszka korzeń
- 1 średni
- seler
- 1 mały
- cukinia
- 1 mała
- pieczarki
- 150 g
- papryka
- 1
- cebula
- 1 średnia
- filet z kurczaka
- 1
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- mąka
- 1 szklanka
- mleko
- 3/4 szklanki
- jajka
- 3
- olej rzepakowy do ciasta
- 1/3 szklanki
- woda
- 1/2 szklanki
- szpinak mrożony
- 225 g
- czosnek granulowany
- 1 łyżeczka
- jogurt naturalny
- 1/2 kubka
- majonez
- 1 łyżeczka
- chrzan
- 1 łyżeczka
- przyprawy
- do smaku
Sposób przygotowania:
- Farsz: warzywa dokładnie umyć. Marchew, pietruszkę i selera obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
- Cebulę zeszklić na dużej paleni z 1 łyżką oleju rzepakowego. Następnie dodać pozostałe warzywa i dusić pod przykrywką ok. 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i pozostawić na palniku, aż do odparowania płynu.
- Mięso z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę i wymieszać z 1 łyżką oleju oraz papryką słodką i czosnkiem, następnie smażyć na rozgrzanej patelni. Mięso dodać do warzyw, całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie wymieszać.
- Ciasto naleśnikowe: mąkę przesiać, dodać mleko, jajka, olej, wodę, rozmrożony szpinak i czosnek. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażyć bez tłuszczu cienkie naleśniki. Przekładać farszem i zwijać tak, jak krokiety.
- Sos chrzanowy: wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe naleśniki podawać z sosem chrzanowym.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 200 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 23 g