Zielone kaszotto z rybą

Składniki: - 100 g suchej kaszy jęczmiennej perłowej lub pęczak (1 torebka) - 200 g świeżego łososia - 4 garście świeżego szpinaku - 100 g brokułu (4 róże) - ½ awokado - 6 suszonych pomidorów (nie z zalewy) - 1 łyżka pestek słonecznika/dyni - przyprawy: kilka kropli cytryny, zioła prowansalskie, pieprze czarny, ostra papryka, szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podduś łososia skropionego sokiem z cytryny, posyp pieprzem.
2. Umyty szpinak i pokrojone suszone pomidory dodaj do ryby, duś chwilę pod przykryciem.
3. Do wrzątku włóż torebkę kaszy oraz brokuł. Wyciągnij warzywo po 5 minutach, natomiast kaszę po 15.
4. Wszystkie składniki połącz na jednej patelni (podlej domowym bulionem warzywnym lub wodą). Dopraw przyprawami i duś kilka minut pod przykryciem.
5. Pod koniec dodaj obrane i pokrojone w kostkę awokado oraz ulubione pestki.

Kaloryczność 1 porcji: 570 kcal
Białko: 34,2 g
Tłuszcze: 23 g
Węglowodany: 64,4 g
Błonnik: 16,5 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje