
Warzywne leczo z soczewicą
Składniki( porcji):
- ziemniaki
- 3 średnie
- batat
- 1/2
- soczewica zielona
- 4 łyżki
- marchewka
- 2
- cebula
- 1
- czosnek
- 1 ząbek
- pomidory w puszce
- 400 g
- natka pietruszki
- 1 łyżka
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- woda
- 1 szklanka
- kmin rzymski
- do smaku
- kolendra
- do smaku
- pieprz czerwony
- do smaku
- pieprz czarny
- do smaku
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Umyć i obrać ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.
- Pokroić ziemniaki i marchewkę w większą kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
- Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać przyprawy i prażyć je przez około 30 sekund.
- Następnie wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek i szczyptę soli. Całość podsmażyć do czasu, aż cebula i czosnek lekko się zarumienią.
- Dodać resztę pokrojonych warzyw i smażyć je przez około 5 minut. Jeśli warzywa będą przywierać do powierzchni patelni dolać odrobinę wody.
- Następnie wsypać suche ziarna zielonej soczewicy, dolać ½ szklanki wody i przykryć patelnię pokrywką, gotować przez około 5 minut.
- Kolejno wlać na patelnię passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki i przykryć pokrywką. Gotować do miękkości.
- Podawać danie ze świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 211 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 27 g