Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Warzywne leczo z soczewicą
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywne leczo z soczewicą
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywne leczo z soczewicą
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywne leczo z soczewicą porcji

Warzywne leczo z soczewicą

Składniki( porcji):

ziemniaki
3 średnie
batat
1/2
soczewica zielona
4 łyżki
marchewka
2
cebula
1
czosnek
1 ząbek
pomidory w puszce
400 g
natka pietruszki
1 łyżka
olej rzepakowy
2 łyżki
woda
1 szklanka
kmin rzymski
do smaku
kolendra
do smaku
pieprz czerwony
do smaku
pieprz czarny
do smaku
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Umyć i obrać ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.
  2. Pokroić ziemniaki i marchewkę w większą kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
  3. Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać przyprawy i prażyć je przez około 30 sekund.
  4. Następnie wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek i szczyptę soli. Całość podsmażyć do czasu, aż cebula i czosnek lekko się zarumienią.
  5. Dodać resztę pokrojonych warzyw i smażyć je przez około 5 minut. Jeśli warzywa będą przywierać do powierzchni patelni dolać odrobinę wody.
  6. Następnie wsypać suche ziarna zielonej soczewicy, dolać ½ szklanki wody i przykryć patelnię pokrywką, gotować przez około 5 minut.
  7. Kolejno wlać na patelnię passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki i przykryć pokrywką. Gotować do miękkości.
  8. Podawać danie ze świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 211 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 27 g