Strona główna/Przepisy/Dania główne/Warzywne leczo z soczewicą
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywne leczo z soczewicą
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywne leczo z soczewicą
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Warzywne leczo z soczewicą porcji

Warzywne leczo z soczewicą

Składniki( porcji):

ziemniaki
3 średnie
batat
1/2
soczewica zielona
4 łyżki
marchewka
2
cebula
1
czosnek
1 ząbek
pomidory w puszce
400 g
natka pietruszki
1 łyżka
olej rzepakowy
2 łyżki
woda
1 szklanka
kmin rzymski
do smaku
kolendra
do smaku
pieprz czerwony
do smaku
pieprz czarny
do smaku
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Umyć i obrać ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.
  2. Pokroić ziemniaki i marchewkę w większą kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
  3. Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać przyprawy i prażyć je przez około 30 sekund.
  4. Następnie wlać oliwę, dodać cebulę, czosnek i szczyptę soli. Całość podsmażyć do czasu, aż cebula i czosnek lekko się zarumienią.
  5. Dodać resztę pokrojonych warzyw i smażyć je przez około 5 minut. Jeśli warzywa będą przywierać do powierzchni patelni dolać odrobinę wody.
  6. Następnie wsypać suche ziarna zielonej soczewicy, dolać ½ szklanki wody i przykryć patelnię pokrywką, gotować przez około 5 minut.
  7. Kolejno wlać na patelnię passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki i przykryć pokrywką. Gotować do miękkości.
  8. Podawać danie ze świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 211 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 27 g