Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Rozgrzewający makaron z imbire...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Rozgrzewający makaron z imbirem, kurczakiem i warzywami
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Rozgrzewający makaron z imbirem, kurczakiem i warzywami
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Rozgrzewający makaron z imbirem, kurczakiem i warzywami porcji

Rozgrzewający makaron z imbirem, kurczakiem i warzywami

Składniki( porcji):

makaron ryżowy
100 g
pierś z kurczaka
200 g
cukinia
250-300 g
marchew
200 g
por
1/4
cebula dymka
1
olej rzepakowy
2 łyżki
sezam
3 łyżki
limonka
1
imbir korzeń
1 kawałek
czosnek
1 ząbek
pieprz cytrynowy
do smaku
sól
do smaku
kolendra liście
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (możesz użyć innego rodzaju makaronu np. tagliatelle).
  2. Na 1 łyżce oleju i 1 łyżce soku z limonki podsmażyć na małym ogniu wyciśnięty czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojoną cebulę i pora, doprawić pieprzem cytrynowym i szczyptą soli (bez cebuli i pora danie będzie doskonałe dla diety lekkostrawnej).
  3. Po zeszkleniu cebuli dodać marchew i cukinię, dusić pod przykryciem do momentu, aż zmiękną (marchew można podgotować wcześniej we wrzątku przez 10 minut, co skróci czas duszenia).
  4. Drób pokrojony w kostkę doprawić pieprzem, startą skórką z limonki oraz 1 łyżką soku z limonki. Całość zamarynować w 1 łyżce oleju, następnie dusić na patelni na małym ogniu.
  5. Wszystkie składniki połączyć ze sobą (makaron + warzywa + pierś - w wersji wegańskiej tofu).
  6. Do smaku dodać liście świeżej kolendry. Podawać na ciepło.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 580 kcal
Białko: 32.5 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 65.5 g
Błonnik: 9 g