
Rozgrzewający makaron z imbirem, kurczakiem i warzywami
Składniki( porcji):
- makaron ryżowy
- 100 g
- pierś z kurczaka
- 200 g
- cukinia
- 250-300 g
- marchew
- 200 g
- por
- 1/4
- cebula dymka
- 1
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- sezam
- 3 łyżki
- limonka
- 1
- imbir korzeń
- 1 kawałek
- czosnek
- 1 ząbek
- pieprz cytrynowy
- do smaku
- sól
- do smaku
- kolendra liście
- do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (możesz użyć innego rodzaju makaronu np. tagliatelle).
- Na 1 łyżce oleju i 1 łyżce soku z limonki podsmażyć na małym ogniu wyciśnięty czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojoną cebulę i pora, doprawić pieprzem cytrynowym i szczyptą soli (bez cebuli i pora danie będzie doskonałe dla diety lekkostrawnej).
- Po zeszkleniu cebuli dodać marchew i cukinię, dusić pod przykryciem do momentu, aż zmiękną (marchew można podgotować wcześniej we wrzątku przez 10 minut, co skróci czas duszenia).
- Drób pokrojony w kostkę doprawić pieprzem, startą skórką z limonki oraz 1 łyżką soku z limonki. Całość zamarynować w 1 łyżce oleju, następnie dusić na patelni na małym ogniu.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą (makaron + warzywa + pierś - w wersji wegańskiej tofu).
- Do smaku dodać liście świeżej kolendry. Podawać na ciepło.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 580 kcal
Białko: 32.5 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 65.5 g
Błonnik: 9 g