Strona główna/Przepisy/Dania główne/Rozgrzewający makaron z imbire...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Rozgrzewający makaron z imbirem, kurczakiem i warzywami
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Rozgrzewający makaron z imbirem, kurczakiem i warzywami
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Rozgrzewający makaron z imbirem, kurczakiem i warzywami porcji

Rozgrzewający makaron z imbirem, kurczakiem i warzywami

Składniki( porcji):

makaron ryżowy
100 g
pierś z kurczaka
200 g
cukinia
250-300 g
marchew
200 g
por
1/4
cebula dymka
1
olej rzepakowy
2 łyżki
sezam
3 łyżki
limonka
1
imbir korzeń
1 kawałek
czosnek
1 ząbek
pieprz cytrynowy
do smaku
sól
do smaku
kolendra liście
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (możesz użyć innego rodzaju makaronu np. tagliatelle).
  2. Na 1 łyżce oleju i 1 łyżce soku z limonki podsmażyć na małym ogniu wyciśnięty czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojoną cebulę i pora, doprawić pieprzem cytrynowym i szczyptą soli (bez cebuli i pora danie będzie doskonałe dla diety lekkostrawnej).
  3. Po zeszkleniu cebuli dodać marchew i cukinię, dusić pod przykryciem do momentu, aż zmiękną (marchew można podgotować wcześniej we wrzątku przez 10 minut, co skróci czas duszenia).
  4. Drób pokrojony w kostkę doprawić pieprzem, startą skórką z limonki oraz 1 łyżką soku z limonki. Całość zamarynować w 1 łyżce oleju, następnie dusić na patelni na małym ogniu.
  5. Wszystkie składniki połączyć ze sobą (makaron + warzywa + pierś - w wersji wegańskiej tofu).
  6. Do smaku dodać liście świeżej kolendry. Podawać na ciepło.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 580 kcal
Białko: 32.5 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 65.5 g
Błonnik: 9 g