Składniki:
- 400 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 kopiasta łyżka mąki
- 1 szklanka mleka 2%
- mały pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Mięso z piersi kurczaka zmielić (na małych oczkach).
2. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie.
3. Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze.
4. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut.
5. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować.
6. Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl