Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pulpety drobiowe na parze w so...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym porcji

Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym

Składniki( porcji):

pierś z kurczaka
400 g
jajko
1
bułka tarta
3 łyżki
masło
1 łyżka
mąka
1 łyżka kopiasta
mleko 2%
1 szklanka
koperek
1 mały pęczek
sól
do smaku
pieprz
do smaku
papryka słodka
do smaku
majeranek
do smaku
zioła prowansalskie
do smaku
gałka muszkatołowa
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z piersi kurczaka zmielić (na małych oczkach).
  2. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie.
  3. Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze.
  4. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut.
  5. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować.
  6. Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 274 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 16 g