Pulpety drobiowe na parze w sosie koperkowym

Składniki: - 400 g mięsa z piersi kurczaka - 1 jajko - 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka masła - 1 kopiasta łyżka mąki - 1 szklanka mleka 2% - mały pęczek koperku - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Mięso z piersi kurczaka zmielić (na małych oczkach).
2. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie.
3. Całość wymieszać. Zwilżyć dłonie zimną wodą, formować niewielkie pulpety i układać w parowarze.
4. Na wierzch ułożyć świeże zioła (np. liście selera, bazylię, tymianek) i gotować na parze przez 20 minut.
5. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolewać stopniowo mleko i zagotować.
6. Zdjąć z palnika, dodać posiekany koperek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Kaloryczność 1 porcji: 274 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 16 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje