Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pieczone kotlety z kalafiora
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Pieczone kotlety z kalafiora

Pieczone kotlety z kalafiora



Kaloryczność 1 porcji: 53 kcal

  • Białko: 4,1 g
  • Tłuszcz: 1,5 g
  • Węglowodany: 6,8 g
  • Błonnik: 2,4 g

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz, szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować. Ugotowany kalafior rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
2. Do ostudzonego kalafiora dodać jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
3. Wszystkie składniki wymieszać.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z powstałej masy formować kotlety i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180oC z funkcją termoobiegu, aż do zarumienienia kotletów.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje