Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Pełnoziarniste pierogi wigilij...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarniste pierogi wigilijne
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarniste pierogi wigilijne
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarniste pierogi wigilijne porcji

Pełnoziarniste pierogi wigilijne

Składniki( porcji):

mąka orkiszowa 1850
150 g
mąka pszenna pełnoziarnista 1850
150 g
siemię lniane mielone
4 łyżki
nasiona chia
3 łyżki
woda ciepła
150 ml
olej rzepakowy
3 łyżki
sól himalajska
1/2 łyżeczki
kapusta kiszona
200 g
grzyby suszone
3 garście
cebula
1-2
orzechy włoskie mielone
1 łyżka
pieprz
1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Farsz:
  2. W wysokim garnku zagotować wodę.
  3. Kapustę kiszoną odsączyć od soku, przepłukać kilkukrotnie zimną wodą i posiekać.
  4. Tak przygotowaną kapustę wrzucić do wrzątku i gotować ok. 10-15 minut.
  5. Do drugiego garnka wlać wodę i również zagotować, następnie wrzucić suszone grzyby. Gotować ok. 5 minut.
  6. W międzyczasie na głębokiej patelni (można użyć woka) rozgrzać olej rzepakowy.
  7. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, dusić na oleju do momentu zeszklenia.
  8. Grzyby odcedzić, w razie potrzebny posiekać drobno, razem z cebulą dusić 2-3 minuty.
  9. Kapustę przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą i dorzuć na patelnię.
  10. Całość przyprawić pieprzem, dodać orzechy i wymieszać, dusić na patelni ok. 3 minut.
  11. Ciasto:
  12. Na stolnicę przesiać obie mąki. Dodać odmierzoną ilość mielonego siemienia lnianego oraz nasiona chia, lekko posolić i wymieszać.
  13. Do zrobionego wgłębienia na środku kopca wlać olej rzepakowy. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.
  14. Kiedy ciasto będzie wyrobione (nie będzie przyklejać się do rąk), rozwałkować na grubość 2-3 mm.
  15. Za pomocą szklanki o ostrych brzegach wyciąć okręgi. Na środku każdego umieścić farsz (ok. 1 łyżeczki), następnie połączyć brzegi dokładnie sklejając.
  16. W międzyczasie w dużym, wysokim garnku zagotować wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić pierogi i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 3 minut). Po tym czasie pojedynczo wyjąć je z wody i ułożyć na talerzu.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 415 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 55 g