Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pełnoziarniste pierogi wigilijne
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Pełnoziarniste pierogi wigilijne

Pełnoziarniste pierogi wigilijne



Kaloryczność 1 porcji: 415 kcal

  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 55 g

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej typu 1850
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850 (+ do podsypania)
  • 4 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej

Farsz:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 3 garście suszonych grzybów (np. podgrzybki lub borowiki)
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka orzechów włoskich mielonych
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Farsz:

1. W wysokim garnku zagotować wodę.
2. Kapustę kiszoną odsączyć od soku, przepłukać kilkukrotnie zimną wodą i posiekać.
3. Tak przygotowaną kapustę wrzucić do wrzątku i gotować ok. 10-15 minut.
4. Do drugiego garnka wlać wodę i również zagotować, następnie wrzucić suszone grzyby. Gotować ok. 5 minut.
5. W międzyczasie na głębokiej patelni (można użyć woka) rozgrzać olej rzepakowy.
6. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, dusić na oleju do momentu zeszklenia.
7. Grzyby odcedzić, w razie potrzebny posiekać drobno, razem z cebulą dusić 2-3 minuty.
8. Kapustę przełożyć na sitko, przepłukać zimną wodą i dorzuć na patelnię.
9. Całość przyprawić pieprzem, dodać orzechy i wymieszać, dusić na patelni ok. 3 minut.

Ciasto:

1. Na stolnicę przesiać obie mąki. Dodać odmierzoną ilość mielonego siemienia lnianego oraz nasiona chia, lekko posolić i wymieszać.
2. Do zrobionego wgłębienia na środku kopca wlać olej rzepakowy. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.
3. Kiedy ciasto będzie wyrobione (nie będzie przyklejać się do rąk), rozwałkować na grubość 2-3 mm.
4. Za pomocą szklanki o ostrych brzegach wyciąć okręgi. Na środku każdego umieścić farsz (ok. 1 łyżeczki), następnie połączyć brzegi dokładnie sklejając.
5. W międzyczasie w dużym, wysokim garnku zagotować wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić pierogi i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 3 minut). Po tym czasie pojedynczo wyjąć je z wody i ułożyć na talerzu.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje