Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kurczakiem

  Składniki: - 1 szklanka kaszy pęczak - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów - 8 kawałków suszonych pomidorów bez zalewy - 2 ząbki czosnku - 100 g szpinaku - 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150-200 g) - po ½ łyżeczki: suszonego oregano, mielonej ostrej papryki i słodkiej papryki

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut.
2. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić solą i pieprzem, opcjonalnie suszonym oregano. Dusić na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, następnie odstawić i dodać na koniec do ugotowanej kaszy i pozostałych składników.
4. Na patelnię wlać olej z suszonych pomidorów, dodać pokrojony w plasterki czosnek i lekko podsmażyć.
5. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawy, doprawić solą i pieprzem i dusić przez ok. 3-4 minuty.
6. Dodać pokrojone suszone pomidory oraz szpinak i mieszać podgrzewając, aż szpinak zmięknie.
7. Następnie dodać wcześniej przygotowanego kurczaka.

Kaloryczność 1 porcji: 621 kcal
Białko: 36 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 85 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje