Pasta kanapkowa z białej fasoli

  Składniki: - 1 puszka białej fasoli - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 średnia cebula - 1 małe jabłko - 1 łyżeczka suszonego majeranku - szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Fasolę wyjąć z puszki i opłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, następnie rozdrobnić blenderem na gładką masę z dodatkiem 1 łyżki oleju.
2. Cebulę posiekać na drobną kostkę i podsmażyć na patelni z 1 łyżką oleju. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, następnie dodać do cebuli.
3. Całość smażyć przez 1-2 minuty, po czym dodać do fasoli i wymieszać łyżką. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Kaloryczność 1 porcji: 85 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 9 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje