Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Muffiny jajeczno-warzywne
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Muffiny jajeczno-warzywne

Muffiny jajeczno-warzywne



Kaloryczność 1 porcji: 160 kcal

  • Białko: 11,7 g
  • Tłuszcz: 8,3 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Błonnik: 2 g

Składniki:

  • 4 jajka
  • 6 łyżek dowolnych płatków np. owsianych, gryczanych
  • 100 g twarogu półtłustego
  • ½ papryki
  • 100 g brokuła/4 róże
  • garść szpinaku
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki mielonego pieprz
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180oC.
2. Warzywa dokładnie umyć.
3. Paprykę pokroić w kostkę, brokuła na mniejsze części.
4. Jajka połączyć z przyprawami oraz twarogiem i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
5. Do foremek nakładać kolejno pokrojone warzywa, płatki i pestki.
6. Zalać gotową masą jajeczno-twarogową (5-6 foremek).
7. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
8. Foremki przykryć folią aluminiową, ale wystające warzywa nie spiekły się.
9. Piec przez ok. 20 minut, bez termoobiegu.

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje