Strona główna/Przepisy/Zupy/Krem z soczewicy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z soczewicy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z soczewicy 36 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z soczewicy porcji

Krem z soczewicy

Składniki( porcji):

marchewki
3 duże
pietruszka korzeń
2 średnie
seler
1 mały
por
1 mały
cebula
1 mała
woda
2 litry
liść laurowy
2
ziele angielskie
3
sól
1 łyżeczka
natka pietruszki
1 pęczek
kolendra
1 pęczek
bulion warzywny
4 szklanki
cebula średnia
1
czosnek
4 ząbki
olej rzepakowy
4 łyżki
soczewica czerwona
1/2 szklanki
pomidory krojone
2 puszki
kurkuma
2 łyżeczki
papryka słodka
1 łyżeczka
papryka ostra
1/2 łyżeczki
kumin rzymski
2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
natka pietruszki
1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Bulion warzywny:
  2. Warzywa umyć, obrać ze skórki i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Zagotować. Następnie dodać sól oraz natkę pietruszki i/lub kolendrę.
  4. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Bulion odcedzić na sicie.
  5. Zupa:
  6. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić do garnka i zeszklić na oleju.
  7. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, całość wymieszać i podsmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
  8. Dodać soczewicę i bulion warzywny. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  9. Dodać pomidory i przyprawy, gotować jeszcze przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  10. Następnie garnek zdjąć z palnika i całość zblendować na gładką masę. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 238 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 26 g