Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z soczewicy
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Krem z soczewicy

Krem z soczewicy



Kaloryczność 1 porcji: 238 kcal

  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 26 g

Składniki:

Bulion warzywny:

  • 3 duże marchewki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1 mały seler, por i cebula
  • 2 litry zimnej wody
  • przyprawy:
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek natki pietruszki i/lub kolendry

Zupa:

  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy (suche nasiona)
  • 2 puszki pomidorów krojonych

przyprawy:

  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego)
  • szczypta soli i pieprzu
  • ½ pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bulion warzywny:
1. Warzywa umyć, obrać ze skórki i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
2. Zagotować. Następnie dodać sól oraz natkę pietruszki i/lub kolendrę.
3. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Bulion odcedzić na sicie.

Zupa:
4. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić do garnka i zeszklić na oleju.
5. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, całość wymieszać i podsmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
6. Dodać soczewicę i bulion warzywny. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
7. Dodać pomidory i przyprawy, gotować jeszcze przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
8. Następnie garnek zdjąć z palnika i całość zblendować na gładką masę. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje