
Krem z soczewicy
Składniki( porcji):
- marchewki
- 3 duże
- pietruszka korzeń
- 2 średnie
- seler
- 1 mały
- por
- 1 mały
- cebula
- 1 mała
- woda
- 2 litry
- liść laurowy
- 2
- ziele angielskie
- 3
- sól
- 1 łyżeczka
- natka pietruszki
- 1 pęczek
- kolendra
- 1 pęczek
- bulion warzywny
- 4 szklanki
- cebula średnia
- 1
- czosnek
- 4 ząbki
- olej rzepakowy
- 4 łyżki
- soczewica czerwona
- 1/2 szklanki
- pomidory krojone
- 2 puszki
- kurkuma
- 2 łyżeczki
- papryka słodka
- 1 łyżeczka
- papryka ostra
- 1/2 łyżeczki
- kumin rzymski
- 2 łyżeczki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- natka pietruszki
- 1/2 pęczka
Sposób przygotowania:
- Bulion warzywny:
- Warzywa umyć, obrać ze skórki i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Zagotować. Następnie dodać sól oraz natkę pietruszki i/lub kolendrę.
- Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Bulion odcedzić na sicie.
- Zupa:
- Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić do garnka i zeszklić na oleju.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, całość wymieszać i podsmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Dodać soczewicę i bulion warzywny. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Dodać pomidory i przyprawy, gotować jeszcze przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie garnek zdjąć z palnika i całość zblendować na gładką masę. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 238 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 26 g