Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Zupy/Krem z soczewicy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z soczewicy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z soczewicy 36 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z soczewicy porcji

Krem z soczewicy

Składniki( porcji):

marchewki
3 duże
pietruszka korzeń
2 średnie
seler
1 mały
por
1 mały
cebula
1 mała
woda
2 litry
liść laurowy
2
ziele angielskie
3
sól
1 łyżeczka
natka pietruszki
1 pęczek
kolendra
1 pęczek
bulion warzywny
4 szklanki
cebula średnia
1
czosnek
4 ząbki
olej rzepakowy
4 łyżki
soczewica czerwona
1/2 szklanki
pomidory krojone
2 puszki
kurkuma
2 łyżeczki
papryka słodka
1 łyżeczka
papryka ostra
1/2 łyżeczki
kumin rzymski
2 łyżeczki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
natka pietruszki
1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Bulion warzywny:
  2. Warzywa umyć, obrać ze skórki i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Zagotować. Następnie dodać sól oraz natkę pietruszki i/lub kolendrę.
  4. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Bulion odcedzić na sicie.
  5. Zupa:
  6. Cebulę pokroić na drobną kostkę, wrzucić do garnka i zeszklić na oleju.
  7. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, całość wymieszać i podsmażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
  8. Dodać soczewicę i bulion warzywny. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  9. Dodać pomidory i przyprawy, gotować jeszcze przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  10. Następnie garnek zdjąć z palnika i całość zblendować na gładką masę. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 238 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 26 g