Krem z kiszonych ogórków

Składniki: - 700 g ogórków kiszonych (po odsączeniu zalewy) - 1 szklanka zalewy z ogórków kiszonych - 1 cebula i 2 ząbki czosnku - 40 g pietruszki (korzeń) - 1 średni ziemniak - 1 marchewka - 20 g selera (korzeń) - 1 l wody - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka pestek słonecznika - przyprawy: 1 pęczek koperku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Do garnka z wodą wrzucić ziele angielskie i liść laurowy.
2. Obraną włoszczyznę, cebulę, czosnek i ziemniaki pokroić w plastry i wrzuć do wody.
3. Gotować ok. 15 minut.
4. Pokrojone w kostę ogórki dodać do wywaru.
5. Dodać sok z ogórków, pieprz, gotować jeszcze 10 minut.
6. Całość zblendować na gładką masę.
7. Po przełożeniu do miseczki dodać jogurt, pestki słonecznika i udekorować koperkiem.

Kaloryczność 1 porcji (400 ml): 91 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 14 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje