Strona główna/Przepisy/Zupy/Krem z kiszonych ogórków
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z kiszonych ogórków
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z kiszonych ogórków 25 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z kiszonych ogórków 1 porcja

Krem z kiszonych ogórków

Składniki(1 porcja):

ogórki kiszone
700 g
zalewa z ogórków
1 szklanka
cebula
1
czosnek
2 ząbki
pietruszka korzeń
40 g
ziemniak
1 średni
marchewka
1
seler korzeń
20 g
woda
1 l
jogurt naturalny
1 łyżka
pestki słonecznika
1 łyżka
koperek
1 pęczek
ziele angielskie
3
liść laurowy
2
pieprz
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka z wodą wrzucić ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Obraną włoszczyznę, cebulę, czosnek i ziemniaki pokroić w plastry i wrzuć do wody.
  3. Gotować ok. 15 minut.
  4. Pokrojone w kostę ogórki dodać do wywaru.
  5. Dodać sok z ogórków, pieprz, gotować jeszcze 10 minut.
  6. Całość zblendować na gładką masę.
  7. Po przełożeniu do miseczki dodać jogurt, pestki słonecznika i udekorować koperkiem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 91 kcal
Białko: 4.6 g
Tłuszcz: 1.7 g
Węglowodany: 14 g