Składniki:
- 3 czubate łyżki kaszy jaglanej na sucho (40 g)
- 120 g świeżego halibuta
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- duża garść surowego szpinaku
- 1/3 średniej papryki
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 plastry cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: świeża bazylia, tymianek
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Halibuta oczyścić i osuszyć.
3. Pietruszkę i bazylię zmiksować z dodatkiem oliwy i nasion słonecznika.
4. Rybę polać przygotowanym wcześniej pesto, na wierzch dodać dwa plasterki cytryny i zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 20-25 minut.
5. Warzywa: pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i paprykę umyć i oczyścić. Pokroić wedle uznania i połączyć z odrobiną oliwy z oliwek i tymiankiem.
6. Gotową rybę podawać z sałatką pomidorową i kaszą jaglaną.
Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl