Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Desery/Dyniowo-czekoladowe babeczki z...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej 20 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej porcji

Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej

Składniki( porcji):

mąka orkiszowa
1 szklanka
dynia
250 g
kakao
2 łyżki
jajka
2
olej rzepakowy
10 łyżek
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
owoce mrożone
1 garść
wiórki kokosowe
do dekoracji
płatki migdałowe
do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić piekarnik na 200°C i upiec dynię.
  2. Przygotować blachę do pieczenia babeczek i wyłożyć je papierowymi foremkami, do których następnie należy przełożyć gotowe ciasto.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao).
  4. W oddzielnej misce, dodać jajko i olej rzepakowy oraz ostudzoną pieczoną dynię (lub rozgnieć widelcem banany i połącz z resztą składników).
  5. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać dokładnie mikserem lub trzepaczką.
  6. Następnie dodać mrożone owoce i delikatnie zamieszać łyżką.
  7. Rozłożyć ciasto równomiernie do papierowych foremek.
  8. Nagrzać piekarnik do 200°C i piec ok. 20 minut do wyrośnięcia
  9. Po upieczeniu odstawić na chwilę do wystygnięcia.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 168 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 12 g