Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum

  Składniki: - 125 g filetu z dorsza - 30 g makaronu z mąki durum - 100 g mrożonego szpinaku - ½ dużej czerwonej cebuli - 1 łyżka oleju rzepakowego - przyprawy: gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, sok z cytryny, pieprz, szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Obraną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju.
3. Na oddzielnej patelni ułożyć doprawione ziołami filety. Podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
4. Do cebuli dodać zamrożony szpinak, również dusić pod przykryciem do momentu rozmrożenia.
5. Doprawić szpinak ziołami, dokładnie wymieszać.
6. Danie podawać skropione sokiem z cytryny.

Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 34,5 g
Błonnik: 7 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje