Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa granola
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Domowa granola

Domowa granola



Kaloryczność 1 porcji (3 łyżki - 30 g): 109 kcal

  • Białko: 3,2 g
  • Tłuszcz: 6,6 g
  • Węglowodany: 8,8 g

Przepis na 50 porcji

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 150 g otrąb żytnich (1 opakowanie)
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 g rodzynek
  • 200 g siemienia lnianego
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 1½ szklanki soku jabłkowego
  • ½  szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki miodu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać.
  2. Suszoną żurawinę, rodzynki i orzechy można wcześniej pokroić na mniejsze części.
  3. W oddzielnej misce umieścić sok, olej i miód, następnie całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu.
  4. Przygotowaną zalewę przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut do wchłonięcia płynu.
  5. Całość wysypać na 3-4 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut do całkowitego wyschnięcia.
  7. W trakcie pieczenia przemieszać granolę 2-3 razy.
  8. Po upieczeniu granolę wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Spożywać jako dodatek do jogurtów, koktajli czy owsianek.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra – Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje