Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa granola
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa granola 30 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa granola 50 porcji

Domowa granola

Składniki(50 porcji):

płatki owsiane górskie
500 g
otręby żytnie
150 g
pestki dyni
100 g
nasiona słonecznika
100 g
orzechy laskowe
100 g
żurawina suszona
100 g
rodzynki
200 g
siemię lniane
200 g
cynamon
1 opakowanie
sok jabłkowy
1½ szklanki
olej rzepakowy
½ szklanki
miód naturalny
4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać.
  2. Suszoną żurawinę, rodzynki i orzechy można wcześniej pokroić na mniejsze części.
  3. W oddzielnej misce umieścić sok, olej i miód, następnie całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu.
  4. Przygotowaną zalewę przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut do wchłonięcia płynu.
  5. Całość wysypać na 3-4 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut do całkowitego wyschnięcia.
  7. W trakcie pieczenia przemieszać granolę 2-3 razy.
  8. Po upieczeniu granolę wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 109 kcal
Białko: 3.2 g
Tłuszcz: 6.6 g
Węglowodany: 8.8 g