Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa granola
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa granola 30 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa granola 50 porcji

Domowa granola

Składniki(50 porcji):

płatki owsiane górskie
500 g
otręby żytnie
150 g
pestki dyni
100 g
nasiona słonecznika
100 g
orzechy laskowe
100 g
żurawina suszona
100 g
rodzynki
200 g
siemię lniane
200 g
cynamon
1 opakowanie
sok jabłkowy
1½ szklanki
olej rzepakowy
½ szklanki
miód naturalny
4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać.
  2. Suszoną żurawinę, rodzynki i orzechy można wcześniej pokroić na mniejsze części.
  3. W oddzielnej misce umieścić sok, olej i miód, następnie całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu.
  4. Przygotowaną zalewę przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut do wchłonięcia płynu.
  5. Całość wysypać na 3-4 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut do całkowitego wyschnięcia.
  7. W trakcie pieczenia przemieszać granolę 2-3 razy.
  8. Po upieczeniu granolę wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 109 kcal
Białko: 3.2 g
Tłuszcz: 6.6 g
Węglowodany: 8.8 g