Przepis na 50 porcji
Składniki:
- 500 g płatków owsianych górskich
- 150 g otrąb żytnich (1 opakowanie)
- 100 g pestek dyni
- 100 g nasion słonecznika
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 200 g rodzynek
- 200 g siemienia lnianego
- 1 opakowanie cynamonu
- 1½ szklanki soku jabłkowego
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 4 łyżki miodu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać.
- Suszoną żurawinę, rodzynki i orzechy można wcześniej pokroić na mniejsze części.
- W oddzielnej misce umieścić sok, olej i miód, następnie całość wymieszać do całkowitego rozpuszczenia miodu.
- Przygotowaną zalewę przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Pozostawić na kilka minut do wchłonięcia płynu.
- Całość wysypać na 3-4 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut do całkowitego wyschnięcia.
- W trakcie pieczenia przemieszać granolę 2-3 razy.
- Po upieczeniu granolę wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Spożywać jako dodatek do jogurtów, koktajli czy owsianek.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra – Wiśniewska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl