Strona główna/Przepisy/Desery/Ciasto marchewkowe
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto marchewkowe
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto marchewkowe 50 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto marchewkowe 10 porcji

Ciasto marchewkowe

Składniki(10 porcji):

jajka
4
marchew starta
150 g
jabłko
1 średnie
mąka razowa
1 szklanka
mąka pszenna
1 szklanka
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
soda oczyszczona
1 łyżeczka
cynamon
1 łyżeczka
cukier wanilinowy
1 łyżeczka
olej rzepakowy
100 g
cukier trzcinowy
1/2 filiżanki
miód
2 łyżki
żurawina suszona
2 łyżki
orzechy włoskie
2 łyżki
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 170°C.
  2. Obrać marchew, umyć, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłko obrać, pokroić w kostkę ok. 1,5 cm.
  3. Oddzielić żółtko od białek – białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo do białek + miód.
  4. Do jednej miski przesiać mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli, wanilię.
  5. Mieszając mikserem jajka, stopniowo dodawać suche produkty, naprzemiennie z olejem. Konsystencja powinna być gęsta.
  6. Mieszając łyżką dodawać marchew, orzechy i żurawinę.
  7. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można pośrodku umieścić stożek - ciasto będzie wyższe.
  8. Do wylanej masy powtykać kostki jabłka.
  9. Piec przez 45-50 minut, grzanie z termoobiegiem, sprawdzając drewnianym patyczkiem, aż będzie suchy.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 245 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 2.5 g