
Ciasto marchewkowe
Składniki(10 porcji):
- jajka
- 4
- marchew starta
- 150 g
- jabłko
- 1 średnie
- mąka razowa
- 1 szklanka
- mąka pszenna
- 1 szklanka
- proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki
- soda oczyszczona
- 1 łyżeczka
- cynamon
- 1 łyżeczka
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka
- olej rzepakowy
- 100 g
- cukier trzcinowy
- 1/2 filiżanki
- miód
- 2 łyżki
- żurawina suszona
- 2 łyżki
- orzechy włoskie
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 170°C.
- Obrać marchew, umyć, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłko obrać, pokroić w kostkę ok. 1,5 cm.
- Oddzielić żółtko od białek – białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo do białek + miód.
- Do jednej miski przesiać mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli, wanilię.
- Mieszając mikserem jajka, stopniowo dodawać suche produkty, naprzemiennie z olejem. Konsystencja powinna być gęsta.
- Mieszając łyżką dodawać marchew, orzechy i żurawinę.
- Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można pośrodku umieścić stożek - ciasto będzie wyższe.
- Do wylanej masy powtykać kostki jabłka.
- Piec przez 45-50 minut, grzanie z termoobiegiem, sprawdzając drewnianym patyczkiem, aż będzie suchy.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 245 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 2.5 g